Deltagande media
MÅNDAG 25 MARS 2019
Inrikes
2015-10-21

LO-samordning och låglönesatsning på kvinnor uteblir

LO har misslyckats med att komma överens om samordning i avtalsrörelsen efter oenighet om lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Alla fackförbund får nu driva sina avtalsförhandlingar själva i nästa års avtalsrörelse då tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

– Det är dåligt gjort av oss att inte komma överens. Jag blir sällan deprimerad, men nu blir jag det, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande till tidningen Arbetet.

LO-förbunden kommer nu att förhandla själva i avtalsrörelsen. Styrelsen misslyckades med att komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerade yrken som haft lägre löner.
– Det var ett helt paket – värdediskriminering, reallöneökningar, låglönesatsning och avtalens lägsta löner – som vi inte var eniga kring, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal till Arbetet.

Från arbetsköparna finns nu oro för ökad konfliktrisk.

– Det är olyckligt att LO-samordningen inte lyckats hålla ihop. Vi hoppas att beskedet idag inte leder till ökad konfliktrisk. Det vore mycket oroväckande säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande, rapporterar Arbetet.

 

Foto: News Oresund / Johan Wessman

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.