Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Inrikes
2015-10-29

SD attackerar arbetarrörelsens strejkrätt

Sverigedemokraterna vill sätta stopp för sympatiåtgärder från fackföreningarna och ändra grundlagen. Istället vill man "skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare". Detta enligt en nyligen lagd motion från det arbetarfientliga högerpartiet.

”Rätten att strejka är central i ett fritt samhälle och en mycket viktig del av den svenska modellen”, skriver Sverigedemokraterna, för att i nästa andetag mena att flera fackliga stridsåtgärder inte hör hemma i ett modernt samhälle. Tydligare än så kan knappast partiets agenda för framtiden bli. Nu vill de ändra i regeringsformen för att komma åt facken.

Rätten till stridsåtgärder kan drabba tredje part och kan tänkas ha lett till att företag flyttat från landet menar blåsipporna. Istället bör man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”, enligt motionen.

Reaktionen från facken är starka, rapporterar tidningen Arbetet.
– Tongångarna är extremt arbetsgivarvänliga. Det är väl inget annat parti som står för så radikala högerkrav, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Torbjörn Johansson påpekar att Svenskt Näringslivs konfliktfond kan hålla företag skadelösa vid en konflikt. Han säger också att företagen håller ihop, betalar till fonden och ser till att hjälpa varandra och på så vis tillsammans är ansvariga för konflikten.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.