Deltagande media
SÖNDAG 25 AUGUSTI 2019
Debatt
2015-11-09

Årets skarpaste politiska analys?

Synen på historia kommer upp hela tiden och kommunismen kommer upp då och då i den svenska politiska debatten. Det finns naturligtvis många olika tolkningar av vad som skett. En del analyser är skarpare än andra. Idag kom ett försök till analys i Göteborgsposten (9/11 2014).

Folkpartisterna Birgitta Ohlsson och Jasenko Selimovic står bakom inlägget i dagens GP. BO har medverkat i en artikel som försvarar byggandet av muren i Israel och JS röstade mot att bevilja Snowden asyl i EU. Jag blev uppmärksammad på deras drapa genom en länk på Facebook till en minst sagt negativ kommentar i Aftonbladet. Aftonbladets förlöjligande av folkpartisternas inlägg tar upp flera aspekter, men det finns några saker som bör förtydligas.

De två folkpartisterna ser Kina som ett kommunistiskt land. Har de inte förstått att Kina sedan några decennier är djupt indraget i den globala marknadsekonomin? Har de inte förstått att det är ett f.d. kommunistiskt parti som omgrupperat sig till att vara maktelit i världens största marknadsekonomi? Ja det finns en hel del ofrihet i Kina (liksom i många andra länder), men är det kommunistiskt?  

En av Folkpartisternas påhopp riktas mot Vänsterpartiet eftersom det partiet riktade kritik mot att Forum för Levande Historia (FLH) skulle få ett tilläggsuppdrag att informera om kommunismens brott som de anser att skolungdomar ska lära sig om.

Problemet är att angreppet är falskt. Vänsterpartister, och många historiker, var kritiska till själva inrättandet av en statlig myndighet som skulle propagera för en viss syn på historien. FLH hade i början uppdraget att informera om Förintelsen. Kritiken gällde inte bara tilläggsuppdraget om kommunismens brott. Vänsterpartiet anser att skolan ska ge eleverna kunskaper om historia inklusive allvarliga brott som begåtts. Några exempel vid sidan av Förintelsen och kommunismens brott är slavhandeln, kolonialismen, folkmord i Afrika m.m.. Det är inte lämpligt att ha en statlig myndighet som ska sköta det som forskare och lärare vid landets skolor borde sköta. Synapze har tidigare publicerat en artikel som reder ut hur FLH kom till och vad de sysslat med. Det är en pinsam historia! Den artikeln publicerades redan för drygt ett år sedan så många av våra nya läsare kan ha missat den (klicka på förra meningen så kommer den upp).

 

 

 

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.