Deltagande media
TORSDAG 21 FEBRUARI 2019
Kolumn
2015-11-23

Terrorism och hysteri

Det har skett flera fruktansvärda terrordåd under den senaste tiden. Irak, Turkiet, Egypten, Frankrike, Syrien, Jordanien, Jemen, m.fl. länder har drabbats av bomber och/eller masskjutningar. Det har varit extremister eller stater som stått bakom. Varje år dödas några tiotusental av terrordåd.

I Sverige har vi inte ännu haft något fall av terrorattentat av grupper från andra länder, men med tanke på vårt deltagande i USA/Natos krig i Mellanöstern är det inte osannolikt att även vår del av världen kommer att drabbas. Första åtgärden borde vara att sluta delta i krig utan FN-stöd i andra länder. I Sverige har vi störst problem med högerextrema gruppers våld. Det gäller såväl mord som mordbränder och misshandel. Varför inte satsa på att kväsa det våldet.

Nu överreagerar regeringen, sannolikt för att visa handlingskraft. Åtgärder som ökad avlyssning med tveksam effekt kan komma att införas. SÄPO jagar ”terrorister”. Pressen går i spinn. Frankrikes president satsar på vedergällning och vill ha stöd från övriga EU-länder. Föga konstruktivt.

Som sagt, antalet döda kan räknas i tiotusentals globalt. Utan att förringa de enskilda människor som drabbas kan jag inte låta bli att påpeka att antalet personer som dör pga fattigdom varje år kan räknas i tiomiljontals. De som drabbas är också människor trots att de bor långt härifrån. Om vårt syfte är att rädda liv borde vi satsa på bistånd till rent vatten, mat, mediciner och kunskap. Det ger mycket mer än att minska på friheten för många i syfte att eventuellt hindra ett terrorbrott.

Läs gärna denna lite mer ingående analys:

 

 

Dela artikeln

1 KommentarARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.
  1. Abe Bergegårdh
    26 november 19:05

    FN kontrolleras i de här frågorna av stormakterna, de fem permanenta inom säkerhetsrådet. Är djupt tveksam till att överlåta Sveriges eventuella deltagande i väpnade konflikter till Washington, Peking, London, Paris och Moskva.