Deltagande media
TISDAG 18 DECEMBER 2018
Nyhetsdiskussion
2015-12-19

Kan FN skapa fred i Syrien?

FNs Säkerhetsråd antog igår en resolution* om en färdplan mot fred i Syrien. Tidigare har USA krävt Bashar Assads avgång som en förutsättning för att forsatta förhandlingar. De har inte ändrat åsikt, men det är inte längre ett krav. I SVTs repartage finns en video där det hävdas att Kina och Ryssland vill att han ska vara kvar vid makten, men de har länge krävt att syrierna ska avöra vem som ska leda landet. Nu ska det bli direkta förhandlingar mellan parterna i inbördeskriget (dock inte med utpekade terrorgrupper), ett eld upphör, en övergångsperiod och politiska val.

Det som möjliggjort denna resolution är att styrkeförhållandena förändrats till Assads fördel, främst som en följd av ryska flygbombningar av Daesh och andra terrorgruppers ställningar. En annan faktor är att Daesh har ökat sina terroraktiviteter utanför Irak och Syrien och därmed i Väst upplevs som ett större hot än tidigare.

Kommentarer av Anders Romelsjö och en inte helt ny artikel av Robert Fisk kan vara intressanta i sammanhanget. Robet Fisk ger en snabb översikt över lögner och dubbelmoral från Västs och Saudiarbabiens sida.

* Resolutionen kommer snart att publiceras här.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.