Deltagande media
ONSDAG 22 MAJ 2019
Utrikes
2016-08-28

”TTIP-förhandlingarna har havererat”

Förhandlingarna om det nya frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA har misslyckats, sa Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel under söndagen och uttryckte tvivel på att det planerade frihandelsavtalet blir av.

– Enligt min åsikt har förhandlingarna med USA i praktiken misslyckats, även om ingen på riktigt erkänner det, sa Sigmar Gabriel under söndagen rapporterar AP

TTIP, Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership, är mycket kontroversiellt och dess motståndare menar att det kraftigt inskränker demokratin då storföretag ska kunna stämma länder om de inför lagar som påverkar företagens vinster negativt, till exempel genom miljökrav.

Första förhandlingsrundan för TTIP startade i juli 2013. Enligt Sigmar Gabriel har de båda parterna dock fortfarande inte efter 14 rundor av förhandlingar kommit överens på en enda punkt i de 27 kapitel som har diskuterats.

Både Bryssel och Washington vill komma fram till ett avtal innan årets slut. Uttalandet från en ledande företrädare för Europas största ekonomi tyder dock på allvarliga problem.

Det folkliga motståndet mot avtalet är också starkt i Tyskland och en nationell protestdag mot avtalet planeras 17 september, rapporterar AP.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.