Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Utrikes
2018-08-02

Två svenska blockadbrytare åter i Sverige

Nu kom de två svenskarna som varit med på den norska fiskebåten Al Awda (återkomsten) som försökt bryta blockaden av Gaza till Sverige, direkt från israeliskt fängelse efter Israels olagliga kapning av fartyget på internationellt vatten. De två som kom till Arlanda idag vid lunchtid är sjömannen Charlie Andreasson som varit styrman på fartyget och sångerskan Divina Levrini som även är med i Aktivister för Fred. De två tillhör en mycket liten skara svenskar som seglat hela vägen från Skandinavien till Gaza – 3 respektive 2,5 månader.

Charlie har varit med vid tidigare försök att bryta blockaden och han har bott i Gaza för att bl.a. bygga om ett litet fartyg som skulle användas för att bryta blockaden inifrån genom att exportera lokala produkter. Fartyget sprängdes av israelerna. Han verkade tämligen opåverkaad av strapatserna. Han hade blivit utsatt för elpistol som vid tidigare bordningar, men blev inte misshandlad som kapten Herman Reksten.  

Divina hade ingen större erfarenhet av segling innan hon gav sig ut på den här turen. Hon har bidragit med ett flertal intervjuer med medföljande och personer i hamnarna samt rapporter från resan. Hon har även blivit intervjuad i internationella medier. Divina var klart pressad av hela upplevelsen. Var det den långa seglingen, eller fängelsevistelsen i Israel eller var det israelernas stöld av de mediciner hon är beroende av? Sannolikt en kombination. Hennes upplevelser av behandlingen i israeliskt fängelse kommer hon att berätta om själv när hon fått chans att vila sig. Min sammanfattning av de israeliska fångvaktarnas betéende blir: ren elakhet med syfte att knäcka fångarna. På bilden blir Divina intervjuad av turkisk TV – jag är imponerad av att hon orkade det just då.  

Tack Charlie och Divina för ena värdefulla insatser!

Bryt blockaden av Gaza!

Den svenska regeringen måste agera hårdare

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.