Deltagande media
MÅNDAG 18 OKTOBER 2021
Inrikes
2019-09-30

Mouffe: ”Du måste anstränga dig för att folk ska rösta på vänstern”

Den belgiska statsvetarprofessorn Chantal Mouffe är aktuell med den nyöversatta skriften ”Till vänsterpopulismens försvar” där hon visar hur vänstern kan bli ett trovärdigt alternativ till ”högerpopulismen” som gått framåt runt om i världen. Under måndagskvällen besökte hon Stockholm och talade inför en fullsatt Folkopera med 500 personer i publiken.

– Högerpopulismen lyfter aspekter av demokrati men den stannar stannar vid jämlikhetsfrågor. Där har vänstern en stor möjlighet, säger Chantal Mouffe.

I kärnan av konceptet populism finns motsättningen mellan ”folket” och ”eliten”. Traditionellt brukar också skepticism mot representativ demokrati, känslan av extrem kris eller katastrof och avsaknaden av kärnvärden räknas. Centralt i Mouffes tänkande är formandet av ett ”folk” som en inkluderande progressiv identitet. Här finns också räddningen för vänstern att vinna tillbaka de som attraherats av högerpopulistiska partier.

– Att brännmärka dem som rasister eller sexister och inte tala med dem är en farlig strategi. Det är också en felaktig strategi att kalla dem extremhöger eller nyfascister, menar Mouffe.

Det blir då svårt att definiera detta ”folk” som står i motsättning mot ”eliten”. Dessutom finns en demokratisk kärna i många av högerpopulismens krav menar hon. Vänstern bör istället använda en ny vokabulär och omartikulera dessa krav i progressiv riktning. Om det finns ett annat språk tillgängligt går det att nå många av dem som röstar på dessa partier, menar Mouffe.

– Många attraheras av dem på grund av känslan att ”det bara är de som förstår mina problem”. Men till exempel Mélenchon visade att det går att vinna i områden som tidigare röstat på Le Pen.

– Delar av vänstern säger att ”dessa människor kommer aldrig rösta på vänstern”. Men du måste anstränga dig om folk ska rösta på vänstern!

Teoretiskt handlar det om att fylla ”tomma signifikanser”, ord och idéer som uttrycker universala idér och som andra element får plats i, såsom konceptet ”rättvisa” med med sin identifikation och sitt innehåll. I praktiken handlar det mycket om att lyssna.

Radikal demokrati är ett annat centralt begrepp i Mouffes modell som utvecklats tillsammans med framlidne maken Ernesto Laclau. I den liberala demokratin förtrycks människor på en mängd grunder såsom klass, etnicitet, kön med mera i dess försök att skapa koncensus. Radikal demokrati betonar istället konflikterna och vill synliggöra dem så orättvisorna kan bekämpas.

Men för att vänstern ska vinna framgång behöver den, poängterar Mouffe, också välja rätt frontlinjer. Frågan om invandring är en återvändsgränd, liksom frågan om brexit för britterna. Hon är noga med att påpeka att det inte heller handlar om att överta en reaktionär retorik eller politik. Det som behövs är framförallt konfliktlinjer som rör sociala frågor och som tar arbetarklassens ökade differentiering i beaktande. Ett Green new deal ser hon som ett möjligt sådant projekt.

– Det är omöjligt att inte sätta miljön och planetens framtid i centrum av agendan men den måste kombineras med sociala frågor. Jag är en stark förespråkare av en Green new deal. En Green new deal skulle kunna erbjuda en attraktiv vision.

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.