Deltagande media
LÖRDAG 25 SEPTEMBER 2021
Debatt
2021-05-25

Skamligt att hedra krigshetsaren Albright

USA:s f d utrikesminister  Madeleine Albright  – en pådrivande krigshetsare inom USA-administrationen – har inbjudits av  Jan Eliasson , styrelseordförande i fredsforskningsinstitutet SIPRI, som huvudtalare vid ett seminarium om "Demokrati i en värld efter covid", där även tre topprepresentanter för socialdemokratiska partiet medverkar. Inbjudan kastar skam över såväl SIPRI som dessa ledande politiker.

En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”

Madeleine Albright var 1996 USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister i president Bill Clintons administration 1993-2001. Då hon intervjuades i programmet ”60 Minutes” 12 maj 1996 om de ekonomiska sanktioner som USA drev mot Irak, frågade journalisten och författaren Lesley Stahl:

”Vi har hört att en halv miljon barn har dött. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Är det värt priset?”

Albright svarade:

”Jag tycker att valet är mycket svårt, men priset – vi tycker att det är värt priset.”

Sanktioner, bomber och nya vapensystem…

Madeleine Albright spelade en nyckelroll i sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen och i USA/Nato:s bombkrig mot f d Jugoslavien 1999. Hon var även pådrivande för Natos utvidgande österut mot Rysslands gränser och då USA började planera för att i de nya Nato-länderna installera anti-missilanläggningar.

SIPRI påstår i sin presentation att hon är känd för sitt engagemang för ”fred, mänskliga rättigheter och demokrati”. Att ett forskningsinstitut så radikalt kan vända uppochned på verkligheten är anmärkningsvärt.

I seminariet medverkar statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Ann Linde och före detta utrikesminister Margot Wallström. Att framträdande socialdemokrater fraterniserar med en krigshetsare, som i enlighet med folkrätten borde ställas till ansvar för krigsförbrytelser, är skamligt!

Samtidigt sitter Julian Assange på USA:s begäran fängslad i Storbritannien under extremt svåra förhållanden utan att han dömts för något brott, enbart för att han riktat världens uppmärksamhet på krigsförbrytelser begångna av USA i Irak och på andra platser. Om detta övergrepp mot demokrati, humanitet och pressfrihet tiger seminariedeltagarna.

IrakSolidaritet, FIB/K Stockholm, Blekinge, Stödkommittén för Julian Assange, Riksföreningen Nej till Nato

Kontakt: info@iraksolidaritet.se

Frågor: Kontakta Sigyn Meder: 0739933134

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.