Deltagande media
TORSDAG 05 AUGUSTI 2021
Nyhetsdiskussion
2021-07-07

DN: Så kan nya vapnet Patriot knyta Sverige närmare USA

I dagens nummer av Dagens Nyheter rapporterar tidningens försvarspolitiske reporter Mikael Holmström från USAs armechef Christopher Cavalis besök på Gotland nyligen. 

Man kan nästan se Cavalis förtjusning över att få placera luftvärnssystemet Patriot på Gotland, vilket är en förutsättning för att USA och Nato ska kunna leva upp till sina försvarsåtaganden åt de tre baltiska medlemsländerna av försvarsalliansen.  Med andra ord, handlar Värdlandsavtalet inte så mycket om att Sverige ska kunna "ta emot hjälp" som att "ge". 

Ska USA och Nato kunna 'undsätta' Baltikum måste amerikanska marinkårssoldater och materiel via Trondheim transportera sig genom Sverige och Finland för att kunna ta sig till konfliktzonen i Baltikum. För en sådan manöver krävs luftherravälde. Det är här som Patriotmissilerna på Gotland kommer in. 

I artikeln framgår det att Patriotsystemet kan kopplas ihop med Nato-länders Patriotsystem. 

Erfarenheterna från kriget i Nagorno Karabach mellan Armenien och Azerbajdzjan hösten 2020 visar tydligt att alla fasta och rörliga försvarssystem är mycket sårbara från beväpnade drönare, små svärmar av drönare, samt s k Kamikaze-drönare. 

En annan svaghet i Patriotsystemet är att Saudiarabien inte hade någon nytta av sina Patriotmissiler när jeminitiska Houtirebellernas drönare attackerade oljefälten för något år sedan. Man kan undra om Sverige har köpt in något supportsystem för att skydda Patriotmissilerna mot denna nya sorts krigföring.

Helt klart är att Sverige spelar ett högt spel genom att så tydligt ge sig in i Natos krigsplanering. Artikeln handlar mestadels om Gotland, men i det senaste försvarsbeslutet framgår det även tydligt att regeringen och försvarsmakten planerar för att delar av Sveriges inland, inte bara Gotland således, kan bli krigsskådeplats. Med andra ord planerar svenska politiker och svenska militärer (tillsammans med USAs krigsmakt) för att delar av Sverige kan bli ett slagfält vid en framtida konflikt på andra sidan Östersjön.

https://www.dn.se/sverige/sa-kan-nya-vapnet-patriot-knyta-sverige-narmare-usa/?fbclid=IwAR2x2Kj4qhloZx6DBehEyQ9743uvcnslqOVBykzu8-z-akNNkiAwwCWhTMk

Dela artikeln

0 KommentarerARTIKEL ARKIVERAD

Denna artikel är arkiverad och går därför inte längre att kommentera eller gilla.