Folkets inkassokrav på storbankerna: 34 miljarder kr

Ladda ned ovanstående bild som utskrivbar PDF-fil, dela på Facebook, skriv ut och sprid. Klicka här.

Folkkampanjen för Gemensam Välfärd heter ett nätverk mellan aktivister av olika facklig och politisk tillhörighet. Under nästa vecka organiserar detta nätverk en kampanj, den s.k. Bankveckan. Då avser kampanjen att uppvakta de svenska storbankerna i samband med deras årsstämmor i Stockholm. Kravet är att bankerna ska betala tillbaka till samhället för det stöd man tidigare erhållit i form av tillskjutna skattepengar.

Kravet på att betala tillbaka är verkligen på sin plats. Under det gångna året har de fyra största bankerna (Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank) gjort rekordstora vinster. Sammanlagt 104,5 miljarder. Inte småpengar precis, bankerna står som vinstmaskiner betraktade i en klass för sig själva. Men någon återbetalning till skattebetalarna kommer så klart inte att ske genom tysta böner och välvilliga vädjanden. Bankerna planerar ju att betala ut större delen av vinsterna i ren vinst åt aktieägarna. Snuskigt rika finanskapitalister som Björn Wahlroos, i spetsen för finansbolaget Sampo (största ägare av Nordea) kommer i så fall att bli ännu rikare.

Att kravet på att betala tillbaka skulle vara berättigat råder det ingen tvekan om. Andreas Cervenka, ekonomireporter på SvD, skrev i höstas en artikel som klargjorde precis hur mycket pengar som rimligtvis borde gå tillbaka till skattebetalarna för att kompensera det tillskott som dessa banker tillfördes av staten under krisen 2008. Bevisligen rör det sig om åtminstone 34 miljarder kronor, åtminstone om man ska ta Cervenka på orden.

Det är inga småpengar, och dom resurserna skulle kunna användas till mycket gott och nödvändigt. Att många också tycker så gavs det en indikation på förra veckan, när den bifogade bilden på ”Folkets inkassokrav” (fotograferat av undertecknad på ett aktivistmöte med Folkkampanjen) delades över 20 000 gånger efter att ha hamnat på Facebook.

Bankveckan är alltså ett lovvärt initiativ som många borde sluta upp i och stötta. Det behövs för att vi ska få igång en debatt om bankernas skandalösa rofferi. För mer info om Fokkampanjen för Gemensam Välfärd och aktiviteterna kring Bankveckan, kolla in deras hemsida, eller besök Facebookeventet Payback time för välfärden.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer