Uppsala: Stoppa Israels attacker mot Gaza

– Kan ni tänka er ett folk som vaknar upp på morgonen utan att veta om de kommer överleva dagen? Kan ni tänka er ett folk som lägger sig på kvällen utan att veta om de kommer överleva natten? Kan ni tänka er det?

Orden är Norhan Abu-Sultans under en demonstration i Uppsala idag till stöd för Gaza och mot Israels dödliga attacker. Norhan Abu-Sultan berättar också om hur flera människor som har dödats har haft ett testamente i bakfickan, för de har vetat att de kan bli dödade av de fallande bomberna när som helst.

Hittills har 900 människor dödats, varav 230 är barn. Mängder med hus har jämnats med marken och många skolor har förstörts. Israel har även bombat sjukhus. Men världens regeringar är tysta och låter attackerna fortsätta. Många av talarna är bestörta över hur omvärldens regeringar kan låta detta massmord ske.

– Vi kräver att regeringen slänger ut den israeliska ambassadören i protest. Det är dags att stödja Palestina, både med ekonomiskt bistånd och med humanitär hjälp och förnödenheter. För ett demokratiskt Palestina där muslimer, kristna, judar och palestinier lever sida vid sida, utan diskriminering, säger Obaida Alramahi från Palestinska folkets förening.

Han kräver också att offren ska få upprättelse och att en internationell oberoende utredning ska tillsättas för att ställa de ansvariga till svars.

Jeannette Escanilla från Vänsterpartiet frågar hur många fler palestinier som måste mördas för att Sveriges regering ska förstå att ockupationen måste upphöra och att Palestina måste erkännas som egen stat. Kravet att Europaparlamentet omedelbart bör suspendera sitt associeringsavtal med Israel ställs också.

– Omvärlden måste nu agera kraftfullt för att få stopp på våldet. Ansvaret vilar tungt på Israel men också på en omvärld som hitintills förhållit sig skrämmande passiv. Folkrättsbrott måste få konsekvenser.

– Det är dags att Sverige och världen agerar på riktigt. Isolera Israel och inför kraftfulla sanktioner mot den israeliska apartheidregimen. Israel är en ockupationsmakt och huvudansvarig för konflikten.

Omkring 400 personer deltog i demonstrationen. Arrangörer var Palestinska Folkets Förening, Yarmouk; Palestinsk-Syrisk hjälpkommitté (YPSH), Ship To Gaza, PGS.

Talen från demonstrationen ser du här.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer