Statistikerna ense: osannolikt med SD som vågmästare

Nu i valtider  översköljs vi av opinionsundersökningar som ofta pekar åt olika håll. Ofta överdrivs också trenden i undersökningar och förändringar som ligger inom felmarginalen förklaras med olika utspel som gjorts.

Det kan därför vara uppfriskande att se vad statistikerna har att säga om det troliga utfallet av valet.

”Det finns flera faktorer som gör att Sverigedemokraternas roll ofta skrivs upp mer än den borde”, skriver Jens Finnäs på Botten Ada. Botten Adas senaste analys ger vänsterblocket 74% chans att få egen majoritet och bara 26% risk att Sverigedemokraterna återigen får vågmästarställning.

”Om prognosen står sig och KD kommer in men inte F! är det nästan 88% chans att vänstersidan får egen majoritet” skriver Daniel Walther, på trefyranio.com och ger därmed bara 12% risk för Sveridemokratisk vågmästarställning.

Båda ger Alliansen minimala chanser att få egen majoritet.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer