Världsmest sänkt a-kassa i Sverige

A-kassan har sänkts mer i Sverige än i något annat västland och fler har lämnat facket här än någon annanstans. Nettoersättningsgraden i A-kassan har sänkts med drygt 15 procentenheter. Inga andra OECD-ländet kommer i närheten, skriver SvD.

Sedan högern kom till makten 2006 har dess politik gått ut på sänkta skatter som gynnar de rika och attacker på fackföreningarna. Utjämningssystemet och skattekvoten som tidigare var näst högst i världen efter Danmark, ligger nu under också Italiens, Frankrikes, Belgiens och Österrikes, skriver SvD.

En av de första saker regeringen genomförde efter sitt tillträde var att göra a-kassan och fackavgiften rejält dyrare genom att ta bort avdragsrätten för dem. A-kasseavgiften höjdes med 200-300 kronor per månad 2007. Mellan 2006 och 2012 minskade som en följd antalet fackanslutna med 7,6 procentenheter vilket är i unik särklass i OECD-området. Ersättningarna i a-kassan har också minskat kraftigt, mellan 2006 till 2010 (vilket är de senaste tillgängliga siffrorna) med hela 15,1 procentenheter. Också detta är fullkomligt unikt inom OECD-området, skriver SvD.

Denna löntagarfientliga politik legitimeras av teorier om att lägre ersättning ger fler i arbete, enligt devisen ”hungriga lejon jagar bäst”. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi är positiv när han kommenterar siffrorna i SvD:

– Det försvagar fackets maktställning. På sikt kan det betyda att facken blir mer återhållsamma i sina lönekrav.

Lars Calmfors menar att detta kan innebära lägre arbetslöshet. Tankegången som många nationalekonomer förfäktar är att lägre löner gör det billigare för företagen att anställa. Problemet är bara att det är långt ifrån säkert att besparingen av lönekostnad investeras produktivt till exempel i fler anställda. Under nyliberalismens 30 år har företagens jättevinster istället allt mer använts till spekulation. Låga löner leder också till lägre efterfrågan, stagnerade marknader och mindre framtida vinstmöjligheter. Med lägre reala investeringar och högre arbetslöshet som följd. Mellan 1950-1970 var arbetslösheten i Sverige under 2 procent. Idag är den öppna arbetslösheten 9,2 procent. Ekonomin krisar. Och seriöst, varför skulle hungriga lejon jaga bäst?

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer