KI: Höj skatten med 125 milijarder

Skatten behöver höjas med 125 miljarder kronor under nästa mandatperiod för att klara av statsfinanserna och det finanspolitiska ramverkets överskottsmål. Det menar Konjunkturinstitutet som under onsdagen släpper en ny rapport.

KI:s prognoschef Jesper Hansson sa tidigare under dagen till Dagens Industri att det kommer behövas runt 100 miljarder mer i skattehöjningar än de 25 miljarder som regeringen aviserat under kommande mandatperiod.

Fredrik Reinfeldt håller inte alls med experterna på Konjunkturinstutetet utan kommenterade i Sverige Radios partiledarutfrågning i P1 att det skulle leda till försämrad konkurrenskraft och kraftiga folkliga protester.

KI:s Jesper Hansson tillbakavisar detta i Svd:

– Det vi visar i vår prognos är att med de här skattehöjningarna så når vi tillbaka till det skattetryck vi hade 2009-2010. Var det möjligt då så borde det inte vara omöjligt att genomföra det nu.

Stefan Löfven vill inte heller höja skatterna så mycket utan aviserar höjningar runt 30 miljarder. Han säger sig också hört siffran från KI för första gången idag. Detta trots att den varit känd sedan åtminstone 18 juni.

Under sina två mandatperioder har den borgerliga regeringen sänkt skatten med 140 miljarder kronor. Enligt LO skulle  regeringens föreslagna skattesänkningarna under 2014 ge de rikaste 20 procenten hela 45 procent av den totala summan och de 20 procent fattigaste skulle få 5 procent. Kanske skulle en skattehöjning inte leda till så folkliga protester trots allt..

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer