Protester och ny polistaktik vid sd-möte i Uppsala

Halva innerstaden avspärrad, visiteringar, 120 poliser och förbud mot att hosta – polisen bjöd på ny taktik när Jimmie Åkesson idag kom till Uppsala för torgmöte.

Avspärrningar och kroppsvisitationer mötte uppsalaborna när de gick på gågatan vid lunchtid under onsdagen. 120 poliser hade satt upp avspärrningar vid alla fyra inflöden mot Celsiustorget där Sverigedemokraterna hade torgmöte. Vid avspärrningen från Stora torget var det tidvis köbildning för att komma igenom och många uppsalabor ifrågasatte rimligheten i avspärrningarna.

– Jag är på väg tillbaka till jobbet efter lunchen och det är inte klokt att man måste bli visiterad för att få gå mitt inne i stan, säger en av personerna vid avspärrningen som ligger mer än 100 meter från Celsiustorget.

Polisen kroppsvisiterade personer godtyckligt vilket irriterade många. Vid avspärrningarna satt också skyltar med texten ”Det är ej tillåtet att störa pågående torgmöte. Den som stör gör sig skyldig till brott.”

Vid Celsiustorget befann sig uppskattningsvis cirka 200 personer varav en stor majoritet kommit för att visa sin avsky mot Sverigedemokraternas rasistiska högerpolitik som ställer grupper mot varandra. Många stod med ryggen mot Jimmie Åkesson och pekade även finger.

Polis cirkulerade hela tiden på platsen och hotade att föra bort personer som buade under talen. Personer som hostade ska också blivit varnade för detta och hotade med att föras bort.

– Vi fick hela tiden olika information från olika poliser. Någon kom fram och sa att vi fick visa vårt missnöje när det var tyst. Sedan kom andra poliser fram och hotade att föra bort oss, säger en av personerna på plats.

Polisen förde också bort åtminstone en handfull personer. Många burop hördes även mot detta.

Noterbart är också att Sverigedemokraternas möte skedde på privat mark trots att ägaren S:t Per-Gallerian säger att de inte medgivit tillstånd, men att polisen trots det bestämt sig för platsen. Vid andra organisationers torgmöten har denna privata mark inte fått beträdas.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer