Europols dokument är hemliga, bestämmer USA

EUObserver rapporterar att EUs polismyndighet Europol låter USA bestämma vilka dokument som EU-parlamentariker får ta del av.

Det rör en rapport som Europol skrivit om hur EUs samarbete med USA rörande spårning av finanser som misstänks ha något med terrorism att göra. Specifikt handlar dokumentet om hur information om invånare i EU lämnas till USA.

Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld begärde ut rapporten redan 2012, men blev nekad därför att USA sade nej. EUs ombudsman Emily O’Reilly ville därför läsa dokumentet för att bedöma om det var relevant att det var hemligt, med har också blivit nekad att ta del av dokumentet och har därför igår (4 september) lyft frågan till EU-parlamentet.

Vanliga medborgare kan som vanligt inte få reda på om deras känsliga bankuppgifter lämnats ut till USA.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer