Europols dokument är hemliga, bestämmer USA

EUObserver rapporterar att EUs polismyndighet Europol låter USA bestämma vilka dokument som EU-parlamentariker får ta del av.

Det rör en rapport som Europol skrivit om hur EUs samarbete med USA rörande spårning av finanser som misstänks ha något med terrorism att göra. Specifikt handlar dokumentet om hur information om invånare i EU lämnas till USA.

Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld begärde ut rapporten redan 2012, men blev nekad därför att USA sade nej. EUs ombudsman Emily O’Reilly ville därför läsa dokumentet för att bedöma om det var relevant att det var hemligt, med har också blivit nekad att ta del av dokumentet och har därför igår (4 september) lyft frågan till EU-parlamentet.

Vanliga medborgare kan som vanligt inte få reda på om deras känsliga bankuppgifter lämnats ut till USA.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer