Europols dokument är hemliga, bestämmer USA

EUObserver rapporterar att EUs polismyndighet Europol låter USA bestämma vilka dokument som EU-parlamentariker får ta del av.

Det rör en rapport som Europol skrivit om hur EUs samarbete med USA rörande spårning av finanser som misstänks ha något med terrorism att göra. Specifikt handlar dokumentet om hur information om invånare i EU lämnas till USA.

Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld begärde ut rapporten redan 2012, men blev nekad därför att USA sade nej. EUs ombudsman Emily O’Reilly ville därför läsa dokumentet för att bedöma om det var relevant att det var hemligt, med har också blivit nekad att ta del av dokumentet och har därför igår (4 september) lyft frågan till EU-parlamentet.

Vanliga medborgare kan som vanligt inte få reda på om deras känsliga bankuppgifter lämnats ut till USA.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer