Europols dokument är hemliga, bestämmer USA

EUObserver rapporterar att EUs polismyndighet Europol låter USA bestämma vilka dokument som EU-parlamentariker får ta del av.

Det rör en rapport som Europol skrivit om hur EUs samarbete med USA rörande spårning av finanser som misstänks ha något med terrorism att göra. Specifikt handlar dokumentet om hur information om invånare i EU lämnas till USA.

Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld begärde ut rapporten redan 2012, men blev nekad därför att USA sade nej. EUs ombudsman Emily O’Reilly ville därför läsa dokumentet för att bedöma om det var relevant att det var hemligt, med har också blivit nekad att ta del av dokumentet och har därför igår (4 september) lyft frågan till EU-parlamentet.

Vanliga medborgare kan som vanligt inte få reda på om deras känsliga bankuppgifter lämnats ut till USA.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

EUs sanktioner mot Ryssland och Minskavtalet – bedrägeri på hög nivå?

Denna artikel publicerades första gången 2016 07 03 EUs sanktioner mot Ryssland ska förlängas till slutet av januari 2017. Det har nyligen beslutats och ett av huvudargumenten är att Minskavtalet (Minsk 2) inte genomförts. Det är liktydigt med att beskylla Ryssland för att ligga bakom misslyckandet. Minsk 2 är undertecknat av representanter från OSSE, Kievsidan, […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Maidan 2014 och faktaresistens

Utrikes 2017-05-07 Synapze har publicerat flera artiklar om de dramatiska händelserna i Ukraina 2014. Nu tre år senare är det svårt att förstå hur den allmänna uppfattning bland svenska politiker och journalister om vad som hände fortfarande kan vara så ensidig som den är. Det talas mycket om faktaresistens och ’fake news’ när det gäller […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer