Europols dokument är hemliga, bestämmer USA

EUObserver rapporterar att EUs polismyndighet Europol låter USA bestämma vilka dokument som EU-parlamentariker får ta del av.

Det rör en rapport som Europol skrivit om hur EUs samarbete med USA rörande spårning av finanser som misstänks ha något med terrorism att göra. Specifikt handlar dokumentet om hur information om invånare i EU lämnas till USA.

Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In’t Veld begärde ut rapporten redan 2012, men blev nekad därför att USA sade nej. EUs ombudsman Emily O’Reilly ville därför läsa dokumentet för att bedöma om det var relevant att det var hemligt, med har också blivit nekad att ta del av dokumentet och har därför igår (4 september) lyft frågan till EU-parlamentet.

Vanliga medborgare kan som vanligt inte få reda på om deras känsliga bankuppgifter lämnats ut till USA.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer