Moderaterna bryter mot vallagen med köpta annonser

Moderaterna fortsätter att bryta mot vallagen. Trots förbud mot politisk propaganda i närheten av vallokaler har partiet köpt annonsplats i direkt närhet till flera förtidsröstningslokaler i Uppsala.

Moderaterna anklagades under EU-valrörelsen för att systematiskt bryta mot vallagen genom att kedja fast gatupratare med partiets valaffischer precis utanför förtidsröstningslokalerna.

Valnämnden i Uppsala gick därför inför valen 14 september ut med ett förtydligande och hänvisar till bestämmelsen i 8 kap. 3 § vallagen, som statuerar att det i ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

”Enligt valnämndens enhälliga bedömning torde ett avstånd på 100 m från en val- eller förtidsröstningslokal i allmänhet vara tillräckligt för att propaganda inte ska anses ha förekommit intill ett röstmottagningsställe. Mot denna bakgrund anser valnämnden att ingen form av valpropaganda, som riktar sig till de väljare som är på väg till en val- eller förtidsröstningslokal för att rösta, får förekomma inom 100 meters avstånd från ett röstmottagningsställe. Detta med undantag för utdelning av valsedlar.”

Moderaterna och även Folkpartiet fortsätter dock bryta mot vallagen och har köpt annonser på affischpelare precis intill vallokalen vid Uppsala konsert och kongress. Moderaterna bryter även mot ovanstående på fler platser i Uppsala.

I vissa fall har även andra partier själva affischerat nära förtidsröstningslokaler. Förmildrande omständigheter skulle kunna vara att partiernas alla aktivister inte känt till bestämmelserna.

Moderaterna och Folkpartiets inköp av annonser som bryter mot vallagen har med all sannolikhet koordinerats av partiernas respektive valledningar vilket måste ses som betydligt allvarligare.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer