Moderaterna bryter mot vallagen med köpta annonser

Moderaterna fortsätter att bryta mot vallagen. Trots förbud mot politisk propaganda i närheten av vallokaler har partiet köpt annonsplats i direkt närhet till flera förtidsröstningslokaler i Uppsala.

Moderaterna anklagades under EU-valrörelsen för att systematiskt bryta mot vallagen genom att kedja fast gatupratare med partiets valaffischer precis utanför förtidsröstningslokalerna.

Valnämnden i Uppsala gick därför inför valen 14 september ut med ett förtydligande och hänvisar till bestämmelsen i 8 kap. 3 § vallagen, som statuerar att det i ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

”Enligt valnämndens enhälliga bedömning torde ett avstånd på 100 m från en val- eller förtidsröstningslokal i allmänhet vara tillräckligt för att propaganda inte ska anses ha förekommit intill ett röstmottagningsställe. Mot denna bakgrund anser valnämnden att ingen form av valpropaganda, som riktar sig till de väljare som är på väg till en val- eller förtidsröstningslokal för att rösta, får förekomma inom 100 meters avstånd från ett röstmottagningsställe. Detta med undantag för utdelning av valsedlar.”

Moderaterna och även Folkpartiet fortsätter dock bryta mot vallagen och har köpt annonser på affischpelare precis intill vallokalen vid Uppsala konsert och kongress. Moderaterna bryter även mot ovanstående på fler platser i Uppsala.

I vissa fall har även andra partier själva affischerat nära förtidsröstningslokaler. Förmildrande omständigheter skulle kunna vara att partiernas alla aktivister inte känt till bestämmelserna.

Moderaterna och Folkpartiets inköp av annonser som bryter mot vallagen har med all sannolikhet koordinerats av partiernas respektive valledningar vilket måste ses som betydligt allvarligare.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer