Moderaterna bryter mot vallagen med köpta annonser

Moderaterna fortsätter att bryta mot vallagen. Trots förbud mot politisk propaganda i närheten av vallokaler har partiet köpt annonsplats i direkt närhet till flera förtidsröstningslokaler i Uppsala.

Moderaterna anklagades under EU-valrörelsen för att systematiskt bryta mot vallagen genom att kedja fast gatupratare med partiets valaffischer precis utanför förtidsröstningslokalerna.

Valnämnden i Uppsala gick därför inför valen 14 september ut med ett förtydligande och hänvisar till bestämmelsen i 8 kap. 3 § vallagen, som statuerar att det i ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta inte får förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val.

”Enligt valnämndens enhälliga bedömning torde ett avstånd på 100 m från en val- eller förtidsröstningslokal i allmänhet vara tillräckligt för att propaganda inte ska anses ha förekommit intill ett röstmottagningsställe. Mot denna bakgrund anser valnämnden att ingen form av valpropaganda, som riktar sig till de väljare som är på väg till en val- eller förtidsröstningslokal för att rösta, får förekomma inom 100 meters avstånd från ett röstmottagningsställe. Detta med undantag för utdelning av valsedlar.”

Moderaterna och även Folkpartiet fortsätter dock bryta mot vallagen och har köpt annonser på affischpelare precis intill vallokalen vid Uppsala konsert och kongress. Moderaterna bryter även mot ovanstående på fler platser i Uppsala.

I vissa fall har även andra partier själva affischerat nära förtidsröstningslokaler. Förmildrande omständigheter skulle kunna vara att partiernas alla aktivister inte känt till bestämmelserna.

Moderaterna och Folkpartiets inköp av annonser som bryter mot vallagen har med all sannolikhet koordinerats av partiernas respektive valledningar vilket måste ses som betydligt allvarligare.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer