Vägen framåt för vänstern, V.I.S-modellen

Med 13 procent av rösterna i riksdagsvalet på Sverigedemokraterna och ett svagt val för vänstern är det dags att utvärdera, reorganisera och blicka framåt. Uppgiften att bygga en stark vänster som på allvar kan utmana om makten måste börja omedelbart. Nedan följer mina åsikter om vänsterns viktigaste uppgifter framöver.

V som i vision – Fredrik Reinfeldt fyllde en uppgift

Fredrik Reinfeldt är borta. Att få bort honom fyllde en motiverande funktion för oppositionen. Men för att skapa ett nytt samhälle behövs ett betydligt större mål att spänna bågen mot. Svårigheten för alla som vill förändra samhället är att få tillräckligt många att samtidigt dra åt samma håll. Som ett belysande tankeexperiment: Om ALLA övertygade socialister engagerade sig i ett parti skulle detta parti bli landets överlägset största och en ostoppbar kraft. Då vore det slut med högerpolitik och framgångar för kvaifascister. Motivationsexperter säger att det som behövs för få människor att agera är vilja och tro. Viljan att uppnå ett mål och tron att det är möjligt.

Vänstern saknar idag en vision. En skön dröm som vi tror att vi kan uppnå. Sovjetunionen var inte heller 68-vänsterns och våra föräldrars ideal, men mer än 20 år efter den första arbetarstatens upplösning har vi ännu inte lyckats ersätta de misslyckade och misskrediterande stalinistiska projekten med en ny trovärdig vision.

Framtiden måste innehålla jämlikhet, jämställdhet, solidaritet, stora satsningar på grön energi och hållbarhet. Konsumtionssamhället kommer behöva ges upp och ersättas med roligare saker som kultur, idrott och andra mindre materiella men mer andligt utvecklande nöjen. Arbete och bostäder åt alla är en grundförutsättning för ett schysst samhälle. Vi behöver inte exakta detaljer på hur allt ska se ut, men vi behöver lyfta frågan, skissa, diskutera och drömma om framtiden. Gratis buss till jobbet och sex timmars arbetsdag innan det är dags att hämta barnen på förskolan som har alla resurser barnen och personalen behöver, vore en bra början.

I som i infrastruktur – pengar och kommunikationskanaler viktigast

Vänstern måste börja bygga upp sin infrastruktur. Denna uppgiften är fullständigt akut.

Vänsterpartiet har till exempel den i särklass minsta valbudgeten av alla riksdagspartierna. Vänsterpartiet förfogade 2014 över en valbudget på cirka tio miljoner kronor mot 50 miljoner för Sverigedemokraterna. Det finns ingen vettig anledning till detta. Vänsterpartiet (och vänstern i helhet) måste börja samla in pengar. Små hjälporganisationer kan ofta samla in tiotals miljoner per år från månadsgivare. Landets framtid står på spel och insikten om detta och att det är angeläget att ekonomiskt ge stöd till ett vänsterparti borde finnas hos många.

Det finns idag ett helt batteri med rasistiska sajter på nätet med över 50 000 besökare per dag. Rasisterna rekryterar och bygger på nätet. Vänstern däremot är helt fast pappersformatet och den största sajten är www.etc.se med strax över 10 000 besökare per dag. (1) Många av vänstertidningarna som har presstöd har endast runt 1 000 läsare om dagen på nätet (Fria tidningar, Arbetaren, Internationalen, Flamman mfl). Detta måste vi ändra på och det är också anledningen till att vi startat Synapze. Fler seriösa plattformar och initiativ med nyheter, tankesmedjor, radio, tv osv vore välkommet.

S som i strategi – en karta som navigerar mot målet

”Vänstern vet inte var den står, vart den vill eller hur den ska ta sig dit”, sa nyligen en kompis lite elakt. Det ligger något i det. Vänstern behöver en seriös diskussion om strategi. Vilka grupper är våra stödtrupper och vilka kan vi kan bygga allianser med? Var ska vi fokusera och hur ska vi agera för att bygga våra organisationer? Vilka är systemets och våra motståndares svagheter och dess styrkor? Hur stoppar vi och trycker tillbaka Sverigedemokraterna inom arbetarklassen och på landsbygden?

Vänstern behöver fundera över vilka hinder som finns för sitt projekt. Vilka problem behöver vi övervinna och var finns möjligheterna?

Denna diskussion behöver föras bland såväl aktivister som ”teoretiker” för att både få en hyffsat fast form och förankras (även om konsensus knappast kommer uppnås och strategier kommer behöva modifieras under äventyrets gång).

Sammanfattningsvis: Enligt min mening så är följande steg väsentliga på vägen framåt för vänstern:

a) En motiverande och spridd vision, en ”berättelse” om en bättre framtid.

b) En strategisk genomgång, en uttalad plan på alla nivåer för hur vi ska göra för att nå våra långsiktiga och kortsiktiga mål.

c) Samla in pengar och stärka oss ekonomiskt så pengar inte är flaskhals för organisering.

d) Byggandet av egna mediakanaler för att inte vara beroende av borgerlig media. Detta skulle minska ängsligheten och ge mer stabilitet och självförtroende att driva de frågor vi själva väljer. Det är också livsviktigt att omedelbart ta upp kampen med rasisterna som har ett stort försprång på nätet. Nätet är det enklaste, effektivaste och billigaste sättet att nå fler människor, skapa opinion och värva aktiva.

(1) www.freewebsitereport.org

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Av Dick Emanuelsson Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA? Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:  ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer