Skottland nästan självständigt på grund av privatiseringar

Skottland röstade nej till självständighet med 55% mot 45% efter löften de sista veckorna om förstärkt självstyre.

När man tittar tillbaka på opinionsundersökningarna är det anmärkningsvärda att det blev så pass jämnt. 2012-13 låg ja-sidan runt 30% med nej runt 50%. Så hur kom det sig att de ja-sidan lyckades mobilisera så många av de osäkra väljarna för självständighet.

What Scotland Thinks har en lång tid gjort opinionsundersökningar i Skottland. Så har det principiella stödet för självständighet öket? Nej, de senaste tio åren har självstyre inom Storbrittanien varit klart populärast.

Däremot blev sjukvården en valfråga, där ja-sidan menade att en privatisering av sjukvården i Englandskulle komma att påverka sjukvården i Skottland negativt och ville istället införa rätt till gratis sjukvård i den framtida skottska grundlagen. Skottska väljare både tror att den engelska sjukvården kommer att privatiseras och stödjer överväldigande den grundläggande tanken att staten ska förse medborgarna med sjukvård.

Skottland förklarade sig nästan självständigt för att kunna driva mer vänster politik än resten av Storbrittanien. Hur London kommer leva upp löftena om ökat självstyre och hur väljarna kommer reagera på ökade skillnader mellan Skottland och resten av Storbrittanien får framtiden utvisa.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Den egentliga bakgrunden till Greklands kris (del 1)

Krisen i Grekland har gett upphov till en stor mängd propagandistiska högeranalyser. Orsaken är att nyliberalismen sällan totalkraschat hårdare än i Grekland och högern är livrädd för att hela Europa ska upptäcka anledningarna till kraschen. Men det finns också mer seriösa analyser av krisens orsaker. En av de bästa är gjord av Sandro Scocco, chefsekonom […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer