Ingen anledning att sörja när Filippa Reinfeldt lämnar politiken

Filippa Reinfeldt, f.d. moderat sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, lämnar politiken. Detta efter att hon förlorat kampen om posten som finanslandstingsråd, en tung post som istället erhölls av moderaten Torbjörn Rosdahl.

Filippa Reinfeldt, som rekryterades av Gunnar Hökmark till Timbro efter studenten, kommer att ihågkommas inte minst för den aggressiva utförsäljning av landstingsägd vård under högerstyret i Stockholm (2006-2014). Det var hon som gick i spetsen för den nyliberala vårdvalsreformen som högeralliansen i Stockholm drev igenom. Moderaternas motto då var att sälja så mycket som möjligt, så billigt så möjligt och så snabbt som möjligt till sina kompisar. Slagordet för att legitimera de vrakpriser som präglade utförsäljningspolitiken var ”valfrihet”.

Mest uppmärksammad blev affären med den landtingsdrivna vårdcentralen Serafen. Med argumentet att ”stödja den förbättringspotential som finns inom personalen” reades den ut år 2006 kort efter makttillträdet till priset 694 500 kr. När läkarna sålde vidare till riskkapitalbolaget Nordic Capital hade värdet på Serafen gått upp till 20 000 000 kr. 

Det är dock långt ifrån det enda exemplet. Filippa Reinfeldt hade redan i sin roll som kommunalpolitiker i Täby varit med och drivit på försäljningen av Tibble gymnasium, en privatisering som senare kom att olagligförklaras. Det resulterade bl.a. i ett uppmärksammat avsnitt av Uppdrag Granskning.

Det Reinfeldt gjorde var att överföra den moderata avknoppningspolitiken från Täby till landstingsnivå. Efter Serafen fortsatte fortsatte utförsäljningarna år 2007 med fem husläkarmottagningar som såldes för mindre än 4 000 000 kronor. Fem år senare troddes mottagningarnas sammantagna värde uppgå till över 100 000 000 kr. Även dessa avknoppningar visade sig, liksom i fallet med Tibble gymnasium, vara olagliga – ståendes i strid med både kommunallagen och EG-rätten.

Filippa Reinfeldt gjorde vidare PR för skandalföretaget Carema Care och invigde riskkapitalbolagets vårdcentraler. Efter att skandalrapporterna började dugga tätt under framförallt år 2012 intog hon ett säreget förhållningssätt till mediabevakningen: Hon vägrade under återstodden av mandatperioden konsekvent att låta sig intervjuas och svara på frågor om den politik hon ansvarade för. 

Inga vänner av välfärden kommer att sakna Filippa Reinfeldt. Tvärtom har vi stor anledning att hoppas att hon aldrig återvänder till politiken. Kampen för att komma till rätta med konsekvenserna av den politik hon och moderaterna i Stockholm fört under de senaste två mandatperioderna kommer att föras lång tid framöver.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer