Andersson: Sverige förväntas bryta mot EU:s finanspolitiska regelverk

Det finns en stor risk att Sverige inte uppfyller det finanspolitiska ramverket inom EU under 2015. Det menar finansminister Magdalena Andersson när hon under måndagen presenterade det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015.

– Det offentliga sparandet befinner sig i ett mycket bekymmersamt läge. Finanspolitiken måste därför få en mer ansvarsfull inriktning framöver, säger finansminister Magdalena Andersson vid en presentation av det ekonomiska läget under måndagen.

Det offentliga finanserna bedöms ligga långt under målet på 1 procents överskott i genomsnitt under en konjunkturcykel. Den nytillträdda finansministern ger den borgerliga regeringen skulden.

– För tredje gången av tre möjliga efterlämnar en borgerlig regering stora hål i statens finanser. Det är hög tid för en ansvarsfull politik. Regler är till för att hållas, säger Magdalena Andersson.

De senaste årens ofinansierade skattesänkningar behöver enligt henne ersättas av en ordning där reformer och förslag finansieras fullt ut. Under den borgerliga regeringen har statskassan nu gått minus sex år i rad och jobbskatteavdragen kostar i dagsläget hisnande 99 miljarder kronor per år enligt finansministern.

Samtidigt vill inte socialdemokraterna höja skatterna mer än marginellt och Magdalena Andersson flaggar för att Sverige inte förväntas leva upp till EU:s finanspolitiska ramverk under mandatperioden.

Sverige är som medlem i EU är Sverige bundet av reglerna inom stabilitets- och tillväxtpakten men omfattas dock ej av sanktionerna. Sveriges ”statsskuld” (finansiella nettoskuld) är dock en av Europas lägsta och huvudutmaningen för en arbetarregering i dagsläget är knappast i första hand budgetbalans. Uppgiften borde vara att få ner arbetslösheten, det vill säga föra en poltik så att alla kan få ett jobb.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer