Andersson: Sverige förväntas bryta mot EU:s finanspolitiska regelverk

Det finns en stor risk att Sverige inte uppfyller det finanspolitiska ramverket inom EU under 2015. Det menar finansminister Magdalena Andersson när hon under måndagen presenterade det ekonomiska läget inför budgetpropositionen för 2015.

– Det offentliga sparandet befinner sig i ett mycket bekymmersamt läge. Finanspolitiken måste därför få en mer ansvarsfull inriktning framöver, säger finansminister Magdalena Andersson vid en presentation av det ekonomiska läget under måndagen.

Det offentliga finanserna bedöms ligga långt under målet på 1 procents överskott i genomsnitt under en konjunkturcykel. Den nytillträdda finansministern ger den borgerliga regeringen skulden.

– För tredje gången av tre möjliga efterlämnar en borgerlig regering stora hål i statens finanser. Det är hög tid för en ansvarsfull politik. Regler är till för att hållas, säger Magdalena Andersson.

De senaste årens ofinansierade skattesänkningar behöver enligt henne ersättas av en ordning där reformer och förslag finansieras fullt ut. Under den borgerliga regeringen har statskassan nu gått minus sex år i rad och jobbskatteavdragen kostar i dagsläget hisnande 99 miljarder kronor per år enligt finansministern.

Samtidigt vill inte socialdemokraterna höja skatterna mer än marginellt och Magdalena Andersson flaggar för att Sverige inte förväntas leva upp till EU:s finanspolitiska ramverk under mandatperioden.

Sverige är som medlem i EU är Sverige bundet av reglerna inom stabilitets- och tillväxtpakten men omfattas dock ej av sanktionerna. Sveriges ”statsskuld” (finansiella nettoskuld) är dock en av Europas lägsta och huvudutmaningen för en arbetarregering i dagsläget är knappast i första hand budgetbalans. Uppgiften borde vara att få ner arbetslösheten, det vill säga föra en poltik så att alla kan få ett jobb.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer