Högintressant möte om framtiden för nya vänsterprojekt i London

”Vi är folket, vi är med folket, vi talar för folket, vi vill ta makten och makten ska utgå från folket. Detta är vår populism!

(Marina Prentoulis, representant för grekiska SYRIZA under mötet som hölls i London den 16 oktober)

På ett välbesökt möte i London ägde nyligen en högaktuell och mycket inspirerande diskussion rum mellan ledande aktivister från Left Unity och företrädare för spanska Podemos och grekiska Syriza. Utifrån nyligen gjorda erfarenheter av att försöka bilda politiska projekt baserade på massrörelser i södra Europa diskuterade vikten av nya, inkluderande, icke-sekteristiska, transparenta och gräsrotsdemokratiska partier – partier som kan erbjuda progressiva och radikala alternativ till de högerpopulistiska krafter som idag utnyttjar frånvaron av en stark vänster och arbetarrörelse i delar av Europa.  

Hela mötet filmades och kan beskådas här

På mötet diskuterades bl.a. framgångarna för Podemos och Syriza mot bakgrund av den politiska situationen i länder som Spanien och Grekland. I centrum stod vad det betyder att, vad som också var titel för mötet, ”göra politik annorlunda”. Gemensamt för flera av talarna var medvetenheten om vikten av att de nya politiska projekten utmanar den anti-politik som också frodas i det folkliga missnöjet med det kapitalistiska systemets nyliberalism och korruption. Många lärdomar av de senaste årens kamp lyftes fram.

Om nya politiska vänsterprojekt ska kunna utmana och skaka om de politiska förhållandena i önskvärd riktning behövs mobilisering bakom sociala krav, och att mobiliseringen är förankrad i gräsrotsorganisering i bostadsområden, i fackföreningarna och i andra offentliga arenor där människor lever och arbetar. Och organisationerna måste vara genuint demokratiska och transparenta. Så kanske man kan sammanfatta budskapet från mötet i ett koncentrat. Det är dock en ytterst ytlig sammanfattning av ett mycket rikt och entusiasmerande innehåll.

Tur nog för oss spelades hela mötet in och finns upplagt på Left Unitys hemsida. Att kolla in detta är definitivt värt tiden, och kan säkerligen hjälpa socialister här att höja blicken och ge insyn i en globalt mycket aktuell debatt/diskussion, som här hemma (än så länge) förs i alltför begränsad utsträckning.  

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer