Podemos största parti i spansk opinionsundersökning

En av överraskningarna i vårens EU-parlamentsval var Podemos från Spanien. Ett nystartat parti med rötterna i den spanska indignados-rörelsen fick fem platser i Europaparlamentet och gick med i vänstergruppen. Med 28% i senaste opinionsundersökningen placerar sig Podemos i ledning.

Spanien har sedan 80-talet dominerats av högerpartiet Partido Popular (PP) och det socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Españo (PSOE). I takt med att Spanien infört EUs åtstramningspolitik med stöd från både PP och PSOE har båda dessa partier tappat i stöd. Nu med ett Katalonien som hotar att lämna och skandaler inom PP har Podemos 28%, PSOE 26% och PP 21%.

Spanien har ett valsystem som ger överrepresentation för de stora partierna och Spanien har val senast 20 december nästa år. Om varken PP eller PSOE kan bilda regeringen finns det risk för stor koalition för åtstramning, precis som konservativa och socialdemokrater gjort i Grekland och Spanien.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer