Podemos största parti i spansk opinionsundersökning

En av överraskningarna i vårens EU-parlamentsval var Podemos från Spanien. Ett nystartat parti med rötterna i den spanska indignados-rörelsen fick fem platser i Europaparlamentet och gick med i vänstergruppen. Med 28% i senaste opinionsundersökningen placerar sig Podemos i ledning.

Spanien har sedan 80-talet dominerats av högerpartiet Partido Popular (PP) och det socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Españo (PSOE). I takt med att Spanien infört EUs åtstramningspolitik med stöd från både PP och PSOE har båda dessa partier tappat i stöd. Nu med ett Katalonien som hotar att lämna och skandaler inom PP har Podemos 28%, PSOE 26% och PP 21%.

Spanien har ett valsystem som ger överrepresentation för de stora partierna och Spanien har val senast 20 december nästa år. Om varken PP eller PSOE kan bilda regeringen finns det risk för stor koalition för åtstramning, precis som konservativa och socialdemokrater gjort i Grekland och Spanien.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer