Grekland söker 1100 lärare – utan lön

Grekiska utbildningsministeriet söker nyanställa 1100 lärare, men som frivilliga utan lön. Volontärarbetet skulle istället ge bonuspoäng som ska vara meriterande när eller om lärare med lön börjar anställas igen.

Bristen på lärare har skapats genom ”överenskommelsen” med Trojkan där EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden givit lån till Grekland i utbyte mot specifika nedskärningar. Bland kraven på nedskärningar är ett krav på att frysa nyanställningar av lärare och med pensionsavgångar har ett stort behov uppstått.

Det här är en påminnelse om att krisen fortsätter, även om pressmeddelanden lovar annat. BNP sjunker för sjätte året i rad  vilket gör att statskuld/BNP fortsätter öka, trots att det är minskning av statsskulden som utpekas som officiellt mål. Enda ljusglimten med att så stor del av den grekiska ekonomin har förstörts är att Grekland inte längre har ett importberoende  vilket ökar möjligheterna att strunta i EUs diktat och gå sin egen väg.

Nästa val måste hållas senast sommaren 2016, men kan hållas tidigare om koalitionen mellan konservativa och socialdemokrater spricker eller tappar några till ledamöter. Greklands valsystem är i huvudsak proportionellt men största parti får 50 platser extra, vilket gör det väldigt viktigt vilket parti som blir störst. Syriza leder opinionsundersökningarna och har gjort så det senaste året.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer