Grekland söker 1100 lärare – utan lön

Grekiska utbildningsministeriet söker nyanställa 1100 lärare, men som frivilliga utan lön. Volontärarbetet skulle istället ge bonuspoäng som ska vara meriterande när eller om lärare med lön börjar anställas igen.

Bristen på lärare har skapats genom ”överenskommelsen” med Trojkan där EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden givit lån till Grekland i utbyte mot specifika nedskärningar. Bland kraven på nedskärningar är ett krav på att frysa nyanställningar av lärare och med pensionsavgångar har ett stort behov uppstått.

Det här är en påminnelse om att krisen fortsätter, även om pressmeddelanden lovar annat. BNP sjunker för sjätte året i rad  vilket gör att statskuld/BNP fortsätter öka, trots att det är minskning av statsskulden som utpekas som officiellt mål. Enda ljusglimten med att så stor del av den grekiska ekonomin har förstörts är att Grekland inte längre har ett importberoende  vilket ökar möjligheterna att strunta i EUs diktat och gå sin egen väg.

Nästa val måste hållas senast sommaren 2016, men kan hållas tidigare om koalitionen mellan konservativa och socialdemokrater spricker eller tappar några till ledamöter. Greklands valsystem är i huvudsak proportionellt men största parti får 50 platser extra, vilket gör det väldigt viktigt vilket parti som blir störst. Syriza leder opinionsundersökningarna och har gjort så det senaste året.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer