Fortsatt deflation vittnar om förestående kris

Deflationen fortsätter hänga som ett mörkt åskmoln över Sveriges ekonomi. I november var deflationen 0,2 procent vilket var en ökning från 0,1 procent i oktober.

Det senaste året har minskade räntekostnader bidragit till deflationen (KPI) med 0,5 procentenheter och lägre priser på el med 0,2 procentenheter, medan höjda hyror och prishöjningar på livsmedel och alkoholhaltiga drycker har bidragit med vardera 0,2 procentenheter till att minska deflationen, rapporterar Statistiska centralbyrån.

Deflation består alltså, och vittnar om en allvarlig förestående ekonomisk kris. Sverige har nu haft deflation under åtta av årets elva månader. I eurozonen har råder deflation i åtta länder.

På samma tema, se också ”Därför kan S tvingas gå åt vänster”

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer