Uttalande om det kommande valet i Grekland

Detta är en översättning av ett uttalande från Greece Solidarity Campaign i Storbritannien, med stöd från Left Unitys nationella talespersoner. Uttalandet finns även att läsa här (på engelska).

Grekland står på randen till betydelsefulla förändringar. Det kommande riksdagsvalet ställer det grekiska folket inför enorma, omvälvande möjligheter – liksom för Europa på ett mer allmänt plant. Syriza, partiet som vänder sig mot nedskärningarna – och rörelsen och folket som helhet – har en stor chans till seger.

Om detta händer kommer en ny regering bildas som kommer att ställa försvaret av folket i centrum för sitt program.

Detta kommer att bli en regering som inte längre kommer att låta Grekland utsättas för trojkans diktat. Det kommer att bli en regering som är öppen och demokratisk, och som står för en brytning med den korrupta elit som skapat skuldkrisen för egen vinning och som på uppdrag av trojkan påtvingat det grekiska folket den mest extrema åtstramningspolitiken i Europa.

Efter många års kamp kan nu folket sätta sitt förtroende till den radikala vänstern och rösta på ett parti som lovar hopp istället för fortsatta nederlag. Om de gör detta kommer den nya regeringen att föda, kläda, inhysa och skapa arbetstillfällen åt det grekiska folket. Den kommer att förkasta skulden.

Om en ny regering tar sådana steg kommer det grekiska folket att tilldela nedskärningspolitiken ett slag inte bara i Grekland, utan i hela Europa. En sådan historisk omröstning skulle stärka kampen för alla arbetande folks gemensamma intressen i Europa.

En ny grekisk regering på denna grundval kommer att möta stora svårigheter. De finansiella och politiska eliterna i Europa skulle drabbas av ett hårt slag, och de kommer genast att försöka ta revansch. De kommer med ekonomisk och politisk utpressning att försöka tvinga den nya regeringen till underkastelse för att återvända till nedskärningspolitiken. Vi tvivlar inte på att den nya regeringen kommer att möta dessa svårigheter med mod och beslutsamhet.

Vi har förtroende för att Syriza kommer att stå emot detta tryck. Men Grekland får inte lämnas att kämpa ensamt. Det behöver solidaritet för att försvara sin demokrati och sitt folk. Vi lovar vårt stöd för det grekiska folkets kamp. Deras kamp är vår kamp, vi står enade. Om eliterna åsamkar den ett nederlag vore det ett nederlag för oss alla. Vi uppmanar alla progressiva krafter i Europa att mobilisera för att försvara demokratin i Grekland.

Försvara det grekiska folkets demokratiska val! Nej till nedskärningar! Nej till det nyliberala Europa!

29 december 2014

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer