Ny rekordutdelning väntas på börsen

Aktieägarna kan se fram emot en ny rekordutdelning när börsbolagens bokslut för 2014 snart ska presenteras. Trots ekonomisk kris spår SEB:s analytiker en utdelning på 217 miljarder kronor, vilket är drygt 20 miljarder mer än det gamla rekordet från 2006.

Alla drabbas inte av den ekonomiska krisen som sliter hårt på många människor runt om i Europa, inklusive i Sverige. Aktieutdelningen når nya rekord. Det är de rika som ytterligare ökar sina förmögenheter. Högst förväntad avkastning ger Swedbank, Telia Sonera, Nordea och SEB med mellan 5,9 till 5,1 procent i direktavkastning (förväntad utdelning i förhållande till aktiekurs). I kronor delar förväntas Astra Zeneca dela ut mest med 28 miljarder kronor, följt av Nordea, H&M och ABB, skriver Dagens Industri.

Stockholmsbörsen ökade under 2014 med 12 procent. Ett stigande börsindex och höga utdelningar är bra för de redan rika men dåligt för den stora delen av befolkningen. Pengar som kunde gått till löneökningar eller satsningar inom den gemensamma välfärden går istället ner i fickorna på privata intressenter.

Aktieutdelningar på 217 miljarder kronor skulle räcka till att helt radera ut arbetslösheten i Sverige och bygga bort bostadsbristen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer