Syriza: Hoppet har segrat

Med 37% av rösterna räknade leder Syriza det grekiska valet med en betryggande marginal, 36% mot regerande Ny Demokratis 29% och Syriza utropar på twitter att hoppet har segrat.

Det största partiet får en bonus på femtio platser, vilket gör det väldigt svårt att bilda en regering utan det partiet. Med den bonusen behövs för majoritet 40% av rösterna representerade i parlamentet, vilket betyder att hur många röster partierna får som inte kommer in i parlamentet är en viktig siffra. Just nu ser det ut som att runt 10% av rösterna går till partier som missar 3%-spärren, vilket gör att cirka 36% behövs för egen majoritet.

Om Syriza inte får egen majoritet väntar förhandlingar. De partier som är tänkbara är Potami, som bildades inför och slog igenom i senaste Europaparlamentsvalet och där gick med i den socialdemokratiska gruppen, de har just nu 5,7%. Också de konservativa åstramningsmoståndarna i ANEL (Oberoende greker) vill vara med i en anti-åtstramningsregering, de ligger nu på 4,7%.

Det spekulerades inför valet att de grekiska socialdemokraterna i PASOK som sitter i regeringen med sina gamla huvudmotståndare i nu skulle hamna under 3%-spärren. Det verkar de undvika, men hamnar på historiskt katastrofala 4,9%. Ett rejält tapp från de 44% de hade så sent som 2009.

Senare resultat och spekulationer i kommentarsfältet.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer