Syriza: Hoppet har segrat

Med 37% av rösterna räknade leder Syriza det grekiska valet med en betryggande marginal, 36% mot regerande Ny Demokratis 29% och Syriza utropar på twitter att hoppet har segrat.

Det största partiet får en bonus på femtio platser, vilket gör det väldigt svårt att bilda en regering utan det partiet. Med den bonusen behövs för majoritet 40% av rösterna representerade i parlamentet, vilket betyder att hur många röster partierna får som inte kommer in i parlamentet är en viktig siffra. Just nu ser det ut som att runt 10% av rösterna går till partier som missar 3%-spärren, vilket gör att cirka 36% behövs för egen majoritet.

Om Syriza inte får egen majoritet väntar förhandlingar. De partier som är tänkbara är Potami, som bildades inför och slog igenom i senaste Europaparlamentsvalet och där gick med i den socialdemokratiska gruppen, de har just nu 5,7%. Också de konservativa åstramningsmoståndarna i ANEL (Oberoende greker) vill vara med i en anti-åtstramningsregering, de ligger nu på 4,7%.

Det spekulerades inför valet att de grekiska socialdemokraterna i PASOK som sitter i regeringen med sina gamla huvudmotståndare i nu skulle hamna under 3%-spärren. Det verkar de undvika, men hamnar på historiskt katastrofala 4,9%. Ett rejält tapp från de 44% de hade så sent som 2009.

Senare resultat och spekulationer i kommentarsfältet.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer