Syriza regerar med högerpopulistiskt parti

Vid 14-tiden i dag svor Alexis Tsipras premiärministereden. Syriza regerar nu Grekland tillsammans med det högerpopulistiska partiet ”Oberoende greker”. Utmaningarna framöver är kolossala, liksom förväntningarna på Syriza.

Syriza fick 36,3 procent av rösterna vilket gjorde dem till största partiet. De fick därför i enlighet med den grekiska vallagen 50 extra platser i parlamentet och totalt därmed 149 av 300 parlamentsplatser. Syriza ingick snabbt efter valet en regeringskoalition med det högerpopulistiska antinedskärningspartiet ”Oberoende greker” (även kallade Anel) som fick 4,75 procent av rösterna.

Dessa partier har i princip ingenting gemensamt förutom motståndet mot de av trojkan (EU-kommissionen, ECB och IMF) påtvingade nedskärningarna.

Förväntningarna på Syriza är nu gigantiska. Folk har röstat på Syriza för att få ett stopp på nedskärningarna. För att det ska bli verklighet måste det ske en konfrontation med trojkan.

Frågan är om Syriza står pall för trycket. Syrizas vägval och utvecklingen i Grekland kommer ha direkt inverkan på hela utvecklingen i övriga Europa. Men vi kan vara helt säkra på att destabiliseringsförsöken och antipropagandan från motståndarna kommer vara kraftig.

Foto: FrangiscoDer, Wikimedia commons

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer