Fullsatt på ABF-huset när Rött Forum inleddes

Z-salen i ABF-huset i Stockholm var fullsatt när Rött Forum inleddes under fredagskvällen. De cirka 400 deltagarna fick höra på tal från representanter från vänsterpartier från Grekland, Spanien, Danmark, Ryssland och Sverige.

Först ut var Eylem Dal, Socialistiska Partiet (Sverige). Hon talade om kapitalismens nedbrytande effekt och poängterade att vänstern i Sverige måste lära från den radikala vänstern i Europa; Syriza, Podemos, men också från kämparna i Kobane mfl.

Enhedslisten
Sören Söndergaard, Enhedslisten (Danmark) berättade hur partiet bildades som ett samarbete mellan tre danska vänsterpartier 1989. Enhedslisten har de senaste åren nått stora framgångar och är enligt opinionsundersökningar nu det största partiet i Köpenhamn. Partiet har som ambition att avskaffa kapitalismen och har tre organisatoriska och politiska huvudprinciper:

* Ambitionen är inte enhet i tanke men enhet i handling.

* För att motverka byråkratisering av organisationen får alla folkvalda och funktionärer samma lön som en genomsnittlig arbetare.

* Att alltid rösta för minsta förbättring och alltid emot minsta försämring.

Podemos
Toni Garcia, Podemos (Spanien) berättade om hur partiet på mindre än ett år blivit största partiet i Spanien enligt opinionmätningarna. Podemos är en förlängning av 15M-rörelsen som bildades 2011 med stora protester i Barcelona som snabbt spred sig. Under paroller som ”För att vi har fått nog av korrupta regeringar och banker, vill vi ha verklig demokrati nu” och ”De representerar inte oss” förändrades folks syn på politiken. I Spanien vräktes tusentals människor från sina hem samtidigt som staten ändrade lagarna för att kunna rädda bankerna med offentliga medel. 15M-rörelsen växte mycket stark och var även en drivande kraft bakom stora strejkmobiliseringar. Podemos bildades i januari 2014 och tog fem månader senare 5 mandat i Europaparlamentsvalet. I november rapporterades de vara landets största parti med 28 procent i opinionsunderökningarna och 170 000 medlemmar.

Vänsterfronten
Aleksej Sachnin, Vänsterfronten (Ryssland) berättande mycket levande om erfarenheterna från Ryssland där hans parti inför en demonstration i december 2011 förväntade sig 200-300 personer men cirka 50 000 dök upp i den största regeringskritiska protesten sedan murens fall. Det var startskottet för en rörelse som snabbt blev en av de starkaste krafterna i ryska samhället. Men många var politiskt oerfarna och organisationen var inte redo för de politiska utmaningarna. Statens strategi blev så småningom att tillfälligt förbjuda rörelsen, stänga ner dess webbsida och fänglsla ledarna. Det förlamade rörelsen. Aleksej Sachnin menar också att det politiska landskapet helt förändrats efter krigsutbrottet i Ukraina då det nu i båda länderna är hysterisk patriotisk propagandakampanjer och media hävdar att Vänsterfronten är landsförrädare och samarbetar med CIA. Han uppmanar nu vänstern att ordna stora fredskonferenser, en andra Zimmerwaldkonferens – 100 år efter den förra som syftade till att stoppa första världskriget – för att nu försöka stoppa kriget i Ukraina.

Fler rapporter kommer. Under lördagen är det dags för Rött Forums andra dag med rådslag för framtiden.

Hela programmet hittar du här.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer