Rädslan för Syriza göder konspirationsteorier

Knappt hade Syriza vunnit valet, så började propagandan. Radio Free Europe, denna kvarleva från kalla kriget, var snabbt ute med en påstådd koppling till ryska fascister. Den nya grekiska regeringen protesterade dessutom mot ministerrådets uttalande om Ryssland och dessutom gratulerades Tsipras av den ryske ambassadören till valsegern. Solklart fall, Syriza är i Putins ficka! Eller är det så solklart?

Radio Free Europes konspirationsteorier

Låt oss börja med Radio Free Europe. De målar upp en bild av att Dugin, en fascistisk rysk statsvetare, fungerar som mellanhand mellan Putin och Syriza. Här stödjer de sig på hackad epost som de inte redovisar direkt för läsaren utan citerar andrahandskällor på. Men låt oss utgå från att eposten finns och säger vad som påstås.

De påstådda kontakterna mellan Dugin och Syriza är rätt tunna, men mer anmärkningsvärt är att de hävdar att det finns en stark koppling mellan Dugin och Putin. Dugin som argumenterar för ett stor-Ryssland, gick förra året ut med krav på folkmord i Ukraina. Det ledde till protester i Ryssland genom en namninsamling som begärde att han skulle bli avskedad. Om han blev avskedad eller utmanövrerad är oklart, men han är inte längre kvar på universitetet. Med honom faller den påstådda kontaken med Putin.

Gratulationerna

Putin telegraferade Tsipras för att gratulera honom. Eller så kom de i ett brev med den ryske ambassadören. Hur som helst visar det på det ryska hotet. Att Obama och Cameron ringde i telefonen väcker inte reaktioner om amerikansk-brittiska hot. Och det kan inte gärna vara telegram i sig, för Merkel skickade också telegram.

Eftersom gratulationer är vanliga, faller även denna koppling. Att tolka diplomatiska gester som nära kontakter ligger åt det konspirationsteoretiska hållet.

Ministerrådet

Men ministerrådet då? Här är det ju faktisk politik. Men om man läser vad den grekiska regeringen sagt så protesterar de emot att ministerrådet uttalade sig om vad alla medlemsländers regeringar tyckte om Ryssland, innan de pratat med den nya grekiska regeringen. Cypern har också protesterat mot vad de tycker var en dålig protest som ignorerade kritiska regeringar.

Så inget konstigare än att regeringar faktiskt protesterar när EU försöker hävda en gemensam linje, utan att faktiskt fråga först. Och det var den tredje kopplingen mellan Putin och Syriza.

Framtiden

Vilken relation den nya grekiska regeringen kommer att ha med Ryssland är långt ifrån klart. Grekland och Ryssland har gemensamma intressen och kan få fler om EU väljer en konfrontativ approach angående euron och den nya regeringens ekonomiska politik. Varken Syriza eller ANEL har varit förtjusta i EUs politik i Ukraina, men hur tungt det väger i förhandlingsspelet i EU vet vi inte.

Vad vi vet är däremot att den historia som nu lanseras är falsk. Det är en historia som försöker tolka vad den nya regeringen i Grekland gör i termer av för eller emot Putin, vilket behandlar den nya regeringen som marionetter istället för framröstade politiker med egna åsikter. Och det är så propaganda görs bäst, genom att skapa en historia som händelser sedan kan placeras in i.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer