Lyckas Merkels fredsförhandling?

Merkels resa till Moskva fortsätter nu till Washington skriver Spiegel Online (på tyska) och formulerar den tyska realpolitiska positionen, en position som inte märks mycket i svensk media.

Den tyska regeringen anser helt enkelt att det vore dåligt att beväpna västra Ukraina eftersom det inte skulle hjälpa situationen. Östra Ukraina är i realiteten självstyrande och kommer för överskådlig framtid inte vara en del av Ukraina, annat än på papper. Det är en självstyrande region som inte kommer lyssna på Kiev, möjligtvis – men inte säkert – kommer de lyssna på Moskva.

Det amerikanska etablissemanget är inte nöjda med Tysklands motstånd mot en fortsatt upptrappning i Ukraina. Förolämpningsoffensiven har redan inletts, med att döpa om försvarsminister (defense minister på engelska) till ”defeatism minister” av Victoria Nuland (även känd för sitt uttalande ”Fuck the EU” när det gällde vilken främmande makt som skulle bestämma utformningen av den nya ukrainska regeringen). Även termen ”Merkel-bullshit” har lanserats angående den tyska förbundskanslerns resa till Moskva.

När Merkel nu går in i samtalen har hon också ett krav med sig från Moskva, att Ukrainska regeringen ska prata med separatisterna.

Presskonferens väntas under eftermiddagen amerikansk tid, då får vi se om Obama också är med på fredståget.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer