Lyckas Merkels fredsförhandling?

Merkels resa till Moskva fortsätter nu till Washington skriver Spiegel Online (på tyska) och formulerar den tyska realpolitiska positionen, en position som inte märks mycket i svensk media.

Den tyska regeringen anser helt enkelt att det vore dåligt att beväpna västra Ukraina eftersom det inte skulle hjälpa situationen. Östra Ukraina är i realiteten självstyrande och kommer för överskådlig framtid inte vara en del av Ukraina, annat än på papper. Det är en självstyrande region som inte kommer lyssna på Kiev, möjligtvis – men inte säkert – kommer de lyssna på Moskva.

Det amerikanska etablissemanget är inte nöjda med Tysklands motstånd mot en fortsatt upptrappning i Ukraina. Förolämpningsoffensiven har redan inletts, med att döpa om försvarsminister (defense minister på engelska) till ”defeatism minister” av Victoria Nuland (även känd för sitt uttalande ”Fuck the EU” när det gällde vilken främmande makt som skulle bestämma utformningen av den nya ukrainska regeringen). Även termen ”Merkel-bullshit” har lanserats angående den tyska förbundskanslerns resa till Moskva.

När Merkel nu går in i samtalen har hon också ett krav med sig från Moskva, att Ukrainska regeringen ska prata med separatisterna.

Presskonferens väntas under eftermiddagen amerikansk tid, då får vi se om Obama också är med på fredståget.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer