Lyckas Merkels fredsförhandling?

Merkels resa till Moskva fortsätter nu till Washington skriver Spiegel Online (på tyska) och formulerar den tyska realpolitiska positionen, en position som inte märks mycket i svensk media.

Den tyska regeringen anser helt enkelt att det vore dåligt att beväpna västra Ukraina eftersom det inte skulle hjälpa situationen. Östra Ukraina är i realiteten självstyrande och kommer för överskådlig framtid inte vara en del av Ukraina, annat än på papper. Det är en självstyrande region som inte kommer lyssna på Kiev, möjligtvis – men inte säkert – kommer de lyssna på Moskva.

Det amerikanska etablissemanget är inte nöjda med Tysklands motstånd mot en fortsatt upptrappning i Ukraina. Förolämpningsoffensiven har redan inletts, med att döpa om försvarsminister (defense minister på engelska) till ”defeatism minister” av Victoria Nuland (även känd för sitt uttalande ”Fuck the EU” när det gällde vilken främmande makt som skulle bestämma utformningen av den nya ukrainska regeringen). Även termen ”Merkel-bullshit” har lanserats angående den tyska förbundskanslerns resa till Moskva.

När Merkel nu går in i samtalen har hon också ett krav med sig från Moskva, att Ukrainska regeringen ska prata med separatisterna.

Presskonferens väntas under eftermiddagen amerikansk tid, då får vi se om Obama också är med på fredståget.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer