Kapitalismens kris: Riksbanken inför historisk negativ ränta

Riksbanken meddelade under morgonen att den inför negativ reporänta, – 0,1 procent från och med 18 februari. Rädslan för deflationen är så stark att Riksbanken också sätter fart på sedelpressarna och kommer köpa statsobligationer för 10 miljarder kronor. Båda åtgärderna syftar till att bekämpa deflationen som är ett stort svart orosmoln för ekonomin.

”Inflationen på senare tid har utvecklats som förväntat men det finns en risk att det låga oljepriset dämpar inflationsförväntningarna och därmed inflationen mer än vad som antagits”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken tror att inflationen kan stiga igen först under andra halvan av 2016. Den justerar dessutom sin arbetslöshetsprognos något uppåt.

Riksbanken kommer inom kort också att stödköpa nominella statsobligationer med löptider 1-5 år för 10 miljarder kronor för att ytterligare stimulera ekonomin.

En negativ reporänta är en historisk åtgärd i Sverige och visar på hur allvarlig den ekonomiska situationen är. Men tro inte på en snabb lösning på dessa problem. Riksbanken flaggar därför också för att reporäntan kan komma att sänkas ytterligare.

– Vi kan gå mycket lägre än om vi behöver. Det är långt ifrån den nedre gränsen, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

De ekonomiska problemen och deflationen beror på strukturella problem och inneboende motsättningar i kapitalismen. Sedan runt 1980 har vinsterna varit stora på lönernas bekostnad, vilket har urholkat köpkraften. Istället för att investera vinsterna produktivt har de rika ägnat sig åt finansiell spekulation, med lägre reala investeringar och högre arbetslöshet som följd.

Ett mer rimligt svar på deflationen och en stagnerande ekonomi vore att regeringen bygger bostäder och anställer stort inom offentlig sektor. Fler i arbete får fart på ekonomin och gör att priserna kan pressas uppåt. Två flugor i en smäll med andra ord.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer