Grekland står fast men kommer ECB kasta ut dem ur euron?

Med ECB i möte för att bestämma om de ska kasta ut Greklands banker – och därmed Grekland – från Euron har den Grekiska regeringen berättat att de kommer begära en förlängning på stödpaketet. Men det verkar inte som att de egentligen backat.

De senaste veckorna har intensiva förhandlingar skett mellan representanter för eurogruppen, ECB, IMF, EU-kommissionen och Greklands finansminister Varoufakis. I måndags bröt förhandlingar samman, enligt den grekiska sidan för att Djisselbloem som representerar eurogruppen efter tryck från Tyskland torpederade ett förslag som ECB, IMF, EU-kommissionen och Grekland kommit överens om.

Idag – med start klockan fyra svenska tid – möts så ECB för att diskutera förlängningen av stödet till de grekiska bankerna. Av rädsla för att Grekland ska bli utkastat ur euron och införa en ny valuta som sjunker mot euron så pågår kapitalflykt. ECB har också tidigare beslutat att inte längre acceptera grekiska statsobligationer som säkerhet, vilket var första steget i att kasta ut Grekland. Om de desutom avslutar likviditetsstödet så kraschar de Grekiska bankerna och Grekland kommer att på ett eller annat sätt behöva etablera ett betalsystem utanför euron.

Idag kommer alltså då en begäran om förlängning av stödpaketet. Men läser man vad den grekiska regeringen säger så baseras begäran på kommissionär Pierre Moscovicis förslag, dvs det förslag som ECB, IMF, EU-kommissionen och Grekland kom överens om. Vidare kommer åtstramningar inte att ske.

”Sakellaridis noted the request for an extension will be based on EU Commissioner Pierre Moscovici’s document and underlined that the “government’s programme will not freeze.””

Så frågan är nu, kommer ECB nöja sig med att förhandlingarna fortsätter eller vill de visa vilka som bestämmer i euroland och kastar ut Grekland?

Min gissning är att bollen fortsätter rulla några varv till, men vem vet?

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer