Politisk spänningsroman om övervakning och fulspel

Nu har uppföljaren till Lena Sundströms Spår (2013) kommit. Den berättar det som aldrig kom fram i samband med avslöjandet om den lortiga historien när utrikesminister Anna Lindh vek sig för amerikanska påtryckningar och de två Egyptensvenskarna utvisades till tortyr år 2001. Att det fanns en tredje passagerare. Tony Johanssons spänningsroman är fiktiv men har samma driv som Sundströms sanna berättelse och är samtidigt ett samtidsdokument om det politiska fulspelet i vårt land. 

Då jag är bekant med författaren (för övrigt bror till vår S-märkta justitieminister) är det alltid lite känsligt att recensera. Jag är ingen fantast av kriminallitteratur, men om vi säger så här: jag tog med mig den på min semester till Island och Den tredje passageraren stod sig bra i konkurrensen med puffins, lokalbryggt öl och heta källor. Man ville bara vända blad. Visst kan en del politiska kommentarer kännas lite påklistrat till en början men historien står sig hela vägen. Den obehagliga känslan av maktlöshet tvingar sig på under läsningen, när man följer journalisten Erik Larssons efterforskningar i rikets smuts. Som Lundabo blir det ett par extra garv när lokala miljöer dyker upp, inte minst när huvudkaraktären gärna tar sig till andrarangs gatuköket DJ Burgare vid Klostergården för att ta sig ett skrovmål (förlaget Celanders ligger dessutom placerat bara ett stenkast över vägen).         

Den tredje passageraren har nu gått till export till vårt finska grannland. Det är bara att gratulera till en riktigt bra debut. 

ABE BERGGÅRDH

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer