Tysklands regering kräver nedskärningar till varje pris

Greklands begäran om förlängning av stöd finns nu online, det gör också Tysklands grunder till att vägra. Saker läcker snabbt i dessa dagar vilket gör det lättare att se att Tysklands linje är nedskärningar till varje pris. Strunta i humanitär katastrof, strunta i Grekland har budgetöverskott nu, strunta i att om Syriza misslyckas väntar nazisterna i Gyllene gryning på sin chans.

I måndags avslutades eurogruppens möte med ECB, IMF och EU-kommissionen. De dokument som Grekiska regeringen släppt visar att ECB, IMF, EU-kommissionen och Grekland hade en kompromiss (Junker-Moscovici förslaget) som inte eurogruppens ordförande Djisselbloem kunde ställa upp på. Med all sannolikhet agerade Djisselbloem där i linje med vad Tysklands regering tycker.

Om man jämför Junker-Moscovici förslaget med Djisselbloem och Greklands ansökan så ser man att Grekland har närmat sig Djisselbloems linje (och därmed Tysklands). Tysklands representanter var dock snabbt ute och sade nej till varje möjlighet till kompromiss. Läser man deras position ser man att det viktigaste för Tyskland är fortsatta nedskärningar och ett stopp för Syrizas ekonomiska reformer för de sämst ställda, även om det sker med en balanserad budget. Det här visar tydligt att det allt prat om budgetbalans (som Grekland går med på) och problem med korruption (som Syriza vill bekämpa) bara är rökridåer för egentliga politiken som är att skära ner allt vad som återstår av social skyddsnät i Grekland. Att det enda troliga alternativ som återstår till Syriza är Gyllene gryning verkar inte heller spela roll.

Frågan är nu om Tyskland verkligen har rösterna i eurogruppen för att hellre sparka ut Grekland ur euron än vika en tum från den eviga nedskärningens linje.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer