Tysklands regering kräver nedskärningar till varje pris

Greklands begäran om förlängning av stöd finns nu online, det gör också Tysklands grunder till att vägra. Saker läcker snabbt i dessa dagar vilket gör det lättare att se att Tysklands linje är nedskärningar till varje pris. Strunta i humanitär katastrof, strunta i Grekland har budgetöverskott nu, strunta i att om Syriza misslyckas väntar nazisterna i Gyllene gryning på sin chans.

I måndags avslutades eurogruppens möte med ECB, IMF och EU-kommissionen. De dokument som Grekiska regeringen släppt visar att ECB, IMF, EU-kommissionen och Grekland hade en kompromiss (Junker-Moscovici förslaget) som inte eurogruppens ordförande Djisselbloem kunde ställa upp på. Med all sannolikhet agerade Djisselbloem där i linje med vad Tysklands regering tycker.

Om man jämför Junker-Moscovici förslaget med Djisselbloem och Greklands ansökan så ser man att Grekland har närmat sig Djisselbloems linje (och därmed Tysklands). Tysklands representanter var dock snabbt ute och sade nej till varje möjlighet till kompromiss. Läser man deras position ser man att det viktigaste för Tyskland är fortsatta nedskärningar och ett stopp för Syrizas ekonomiska reformer för de sämst ställda, även om det sker med en balanserad budget. Det här visar tydligt att det allt prat om budgetbalans (som Grekland går med på) och problem med korruption (som Syriza vill bekämpa) bara är rökridåer för egentliga politiken som är att skära ner allt vad som återstår av social skyddsnät i Grekland. Att det enda troliga alternativ som återstår till Syriza är Gyllene gryning verkar inte heller spela roll.

Frågan är nu om Tyskland verkligen har rösterna i eurogruppen för att hellre sparka ut Grekland ur euron än vika en tum från den eviga nedskärningens linje.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer