Alla varningsklockor ringer för börsbubbla efter räntesänkningarna

”Alla varningsklockor ringer och alla varningslampor blinkar rött i det här läget”, säger Oscar Karlsson, analytiker på Erik Penser till Dagens Industri.

Börsen har stigit med 30 procent sedan i november vilket till och med får börsanalytiker att dra efter andan.

– I och med Mario Draghis stimulanser och Stefan Ingves räntesänkningar till negativ ränta så har vi lämnat den fasen där det finns fundamenta och vi befinner oss nu i början av bubbelfasen, säger Oscar Karlsson till Dagens Industris Börsrådet.

Det är uppenbart att marknaden inte kommer lösa den ekonomiska krisen eller fungerar på det sätt som högerpolitikerna tror. Nu krävs istället att politikerna agerar och sätter igång stora offentliga investeringsprogram med bostadsbyggande, klimatomställningar, infrastruktursatsningar och jobbpolitik. De rika har visat sig helt ovilliga att investera realt och samhällsnyttigt när efterfrågan utarmats av deras eget vinstfrosseri.

Mer: Nu måste vänstern visa vägen ur ekonomiska krisen

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer