Grekland öppnar för parallell valuta

I de nyligen avslutade förhandlingarna mellan ECB, EU-kommissionen, IMF, eurogruppen och Greklands regering lyckades Grekland få igenom mycket, men är tvungna att ha en balanserad budget. Det hindret för en expansiv ekonomisk politik finns det en lösning för, en lösning vars grunder finns med i överenskommelsen. Det är att öppna för en parallell valuta som Grekiska staten kontrollerar.

Skatteskuld som parallell valuta

På trettiotalet, föredrog ofta staterna att låta lokala ekonomier krascha hellre än att förse dem med pengar från tryckpressarna, eftersom de ville upprätthålla guldmyntfoten. Idag har vi liknande problem i eurozonen där man hellre låter tryckpressarna gå varma för att hålla uppe bankerna än sätta befolkningen i arbete.

På trettiotalet ägde ett känt experiment rum i staden Wörgl i Österrike där man betalade satsningar med egna pengar, pengar som staden acceperade för att betala skatter med. Alla behöver betala skatter och därför ingen risk när man acceperar detta betalningsmedel istället för pengar. Staden anställde arbetslösa, mycket blev gjort och det var en allmän succé fram till dess att Österrikiska staten stängde ner det. Ett liknanade experiment prövades av JAK i Danmark, med liknande resultat.

Infrastruktur

Vägar ut ur krisen som inkluderar en parallell valuta har diskuterats, men för att kunna göra det krävs en infrastruktur för betalningar. Det intressanta nu är att i överenskommelsen står det:

Reform VAT policy, administration and enforcement. Robust efforts will be made to improve collection and fight evasion making full use of electronic means and other technological innovations.

Establish a transparent, electronic, real time institutional framework for public tenders/procurement – re-establishing DIAVGEIA (a side-lined online public registry of activities relating to public procurement)

Improve swiftly, in agreement with the institutions, the legislation for repayments of tax and social security arrears

Step up enforcement methods and procedures, including the legal framework for collecting unpaid taxes and effectively implement collection tools

issuance of a Citizen Smart Card that can be used as an ID card, in the Health System, as well as for gaining access to the food stamp program etc

lägger man ihop det här så har grekiska staten förbundit sig att etablera vad som total sett blir ett parallellt, elektroniskt  betalningssystem. Till en början för sjukvård och mat, men om momsinbetalningar reformeras och digitaliseras på samma gång så går det att rulla ut ett stöd för betalningar med de nya medborgarkorten.

Politisk vilja

Finns det då en politisk vilja att använda skattekrediter som pengar för att finansiera satsningar nu? Fördelen med att grekiska regeringen kryllar av akademiker är att de redan publicerat sina idéer. Greklands vice arbetsmarknadsminister skrev ett förslag 2013 som handlar om hur man ska kunna införa ett jobbgarantiprogram i Grekland. Ett av finansieringsalternativen var just skattekrediter. Dessutom beskrev Greklands nuvarande finansminister i en bloggpost för ett år sedan hur en bitcoin-liknande infrastruktur skulle kunna användas för att distribuera vad han kallar Future Tax för att kunna finansiera satsningar.

Så svaret är ja, viljan finns.

Euron då?

Det snygga med den här lösningen är att Grekland kan behålla euron som valuta, med skattekrediter som parallell valuta. Och om eurogruppen sparkar ut dem ur euron så har Grekland redan sitt betalsystem på plats, vilket drastiskt minskar mängden kaos det skulle innebära.

Dessutom, hur skulle eurogruppen kunna motivera att sparka ut Grekland för att de följt den överenskommelse eurogruppen tvingade på dem?

Bild: SkriptaTV Creative Commons CC-BY licence [attribution – reuse allowed]

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer