Miljardöverskott för kommuner och landsting

Sveriges kommuner och landsting gör överskott med 13,9 miljarder kronor för 2014 enligt preliminära siffror. Samtidigt genomförs nedskärningar inom många verksamheter.

Landsting och regioner gick förra året plus med 3,3 miljarder kronor före extraordinära poster (1), vilket är en ökning jämfört med året innan. Av landets 21 landsting och regioner uppvisar 14 ett överskott, enligt Statistiska Centralbyrån.

Kommunerna går hela 10,6 miljarder plus före extraordinära poster och 80 procent av kommunerna uppvisar ett positivt resultat. Enligt Sveriges kommuner och landsting höjdes landstingsskatten med i genomsnitt 9 öre inför 2015 och kommunalskatten med i genomsnitt 4 öre, vilket bidrog till det positiva resultatet.

Kommuner och landsting får enligt lagen inte anta en budget där kostnaderna överstiger intäkterna. Balanskravet är en del av ”det finanspolitiska ramverket” där också överskottsmål för den offentliga sektorn och budgettak för staten ingår. Kortsiktiga och kostsamma nedskärningar prioriteras därför ofta istället för långsiktiga satsningar som är ekonomiskt och socialt mer lönsamma.

(1) Extraordinära poster är intäkter och kostnader som inte ingår i ordinarie verksamhet, till exempel försäljning av aktier och andra anläggningstillgångar och stora avskrivningar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer