Kvinnor fortfarande kraftigt underbetalda

Lönediskrimineringen av kvinnor fortsätter. Kvinnors löner är i genomsnitt 13,4 procent lägre än männens, enligt Medlingsinstitutet. I kronor innebär det 4 500 kronor mindre per månad.

Diskrimineringen av kvinnor tar sig många uttryck. Ett av dem är de stora orättvisorna i lönekuverten. Kvinnors löner är i genomsnitt 13,4 procent lägre än männens, enligt Medlingsinstitutets senaste  rapport om löneskillnader från 2013. Störst är skillnaden inom landstingen där kvinnors löner i genomsnitt  bara är 76,2 av männens. Näst störst är löneskillnaderna bland tjänstemän inom privat sektor. Där tjänar kvinnor i genomsnitt 19,4 procent mindre än männen. Minst löneskillnad finns inom kommunerna, 5,8 procent.

Som om inte detta vara nog lönearbetar kvinnor också i genomsnitt mindre än män och står istället för en betydligt större del av det obetalda arbetet i hemmet. Inkomstskillnaderna blir i själva verket därför ännu större än löneskillnaderna.

När hänsyn tas till att män och kvinnor arbetar inom olika yrken och sektorer, har olika utbildningsnivå, olika arbetstid och olika ålder, är löneskillnaden ändå 5,8 procent för hela arbetsmarknaden 2013. Det innebär 1775 kronor mindre i månaden. För samma jobb.

Lönediskrimineringen mot kvinnor är bara en av många orättvisor. Våld mot kvinnor är utbrett, kvinnor har fler sjukdagar än män, gör mer obetalt arbete i hemmen, tar ut en stor majoritet av vab-dagarna och utgör en stor majoritet av fattigpensionärerna. Bland mycket annat.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer