S-löfte om förstatligat järnvägsunderhåll lite värt

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att socialdemokraterna, om man återkom till makten, skulle förstatliga underhållet av järnvägen. Löftet uttalades i en kampanjfilm från Socialdemokraterna. Allvarliga tillbud, såsom tågurspårningen mellan Flemingsberg och Älvsjö i januari förra året, bidrog då till att sätta frågan på dagordningen.

Frågan om förstatligande har inte minst drivits av SEKO, vars medlemmar på spåren fått betala ett högt pris för avregleringspolitiken. SEKO uppger att 740 järnvägare har varslats i den allt hårdare priskonkurrensen samtidigt som arbetsmiljön försämrats för de kvarvarande. Under valkampanjen tog bl.a. SEKO:s regionorganisation i Stockholm fasta på vallöftet och uppmanade sina medlemmar att rösta på socialdemokraterna med hänvisning till detta.

Hur mycket var då löftet från Löfven värt? Inte särskilt mycket visar det sig. Nu har nämligen den socialdemokratiske infrastrukturministern Anna Johansson meddelat att frågan om underhållet ska utredas. I SVT tonade hon ned innebörden i det tidigare löftet om förstatligande, och klargjorde att frågan är helt öppen:

”- Om vi kommer fram till efter att ha tittat ordentligt på frågan att det inte är det bästa sättet att använda skattepengar på eller få schyssta villkor i den här branschen då ska vi naturligtvis inte göra det. Kommer vi fram till att det är bästa sättet så ska vi så klart göra det, säger Anna Johansson infrastrukturminister.”

Löfvens infrastrukturminister känner sig alltså inte alls bunden av det tidigare löftet om förstatligande (som rimligtvis måste betyda att staten står som utförare), och frågan har nu hamnat i en utredning.

Det vore intressant att höra Löfven svara på vad som förorsakat denna vändning. I en situation där bara en bråkdel av dom skattepengar som går till de företag som ska utföra underhållsarbetet faktiskt används för ändamålet, samtidigt som kaoset som följt på avregleringspolitiken är väl belagt, torde frågan knappast behöva utredas.

Är det månne så att regeringen står under påverkan från kapitalstarka intressen som tjänar på det nuvarande upphandlingssystemet? Svårt att bevisa kanske, men att löften från statsministern till järnvägare väger alltför lätt, det har vi fått ett tydligt bevis på.

Krävs det rent av en mer omfattande olycka med många dödsoffer även i det här landet för att det ska bli ändring? I samma veva nås vi av nyheten att regeringen i Argentina påbörjat ett förstatligande av järnvägen, bl.a. efter en allvarligare olycka där tiotals människor dött.

Det går alltså att backa tillbaka, att göra om och göra rätt, även i det nyliberala tidevarvets epok. Men då måste det till politisk vilja och åtminstone en gnutta hederlighet. Och, tyvärr, kanske en olycka där människor får sätta livet till.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer