Anti-terrorn dödar 150

Spekulationerna är många om vad det var som hände när Germanwings Flight 9525 kraschade i Alperna.

Kanske var andrepiloten deprimerad? Även om det enda beviset verkar vara behandling många år tidigare.

Eller var orsaken en ögonsjukdom? Även om kopplingen till kraschen verkar oklar. Andra delar av andrepilotens privatliv har också vänts ut och in.

Nu höjs röster för att det kanske var ett tekniskt fel eller syrebrist i kabinen. I så fall har andrepiloten och de i hans närhet fingranskats i pressen till ingen nytta. Det är inte utan att man kommer ihåg fallet med den städerska som beskylldes för att ha stulit ett SL-tåg när det i själva verket var tåget som var nära att döda henne.

I dagsläget vet vi inte vad som hände i kabinen, kanske får vi aldrig veta det. Vad vi vet är att kaptenen gick till toaletten, försökte öppna dörren när han kom tillbaka, men det gick inte. Säkerhetsdörren hindrade kaptenen från att komma in för att hindra eller hjälpa sin andre-pilot. En säkerhetsdörr installerad som resultat av krav efter 11e september 2001.

Säkerhetsåtgärder och övervakning motiveras ofta med att om man inte omedelbart genomför dessa åtgärder kommer det kosta människoliv. Nu när 150 människor fått sätta livet till i säkerhetens namn kaske vi kan börja utvärdera säkerhetsåtgärder med rimliga konsekvensargument istället.

MÅRTEN FJÄLLSRTÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Tomas Kåbergers artikel i ETC

”Köp inte Putins påverkanskampanj om energiläget i EU” Hur mycket ligger det i Tomas Kåbergers argumentation ETC:s Ledarartikel 6/3 2023? Utgångspunkten i artikeln är följande: ”Den bild Putin vill sprida är att de höga elpriserna i Europa under 2022 beror på grön energipolitik, att kärnkraftsavvecklingen är vettlös, och att klimathoten är överdrivna och att vi […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

NATO, Ryssland, Ukraina och vår framtid

Mikael Willgert på Swebbtv har intervjuat mig om svensk Natoansökan, konflikter mellan Öst och Väst och mycket annat. Titta och lyssna. Klicka på länken nedan. Nej till Nato:s tidigare ordf. Lars Drake om Sveriges ansökan – Fjärde Statsmakten 163 – Swebbtv Gillade du artikeln? Dela gärna!    

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer