Den spanska kongressen beslutar om drakoniska lagar

Förra torsdagen (26 mars) klubbade den spanska kongressen igenom tre nya lagar: Kriminallagen, Anti-terrorlagen och Lagen om medborgarnas säkerhet. Var för sig och tillsammans inskränker de allvarligt yttrandefriheten på internet och på gator och torg.

Åtgärderna, som föreslagits av Partido Popular och regeringschefen Mariano Rajoy, kommer nu att träda i kraft i juli i år. Det är ett tydligt svar från regeringen riktat mot den massrörelse som vuxit fram mot den impopulära nedskärningspolitiken och korruptionen. Kortfattat innebär lagarna ett försök att kväsa proteströrelsen genom att kriminalisera dess kampmetoder.

Lagen om Medborgarnas säkert: ”Munkavlelagen”
Under Lagen om medborgarnas säkerhet, mer känd som ”Ley Mordaza” (Munkavle-lagen), föbjuds bl.a. dokumentation av polisvåld i samband med offentliga protester. Lagen är långtgående. Här är några av de viktigaste punkterna:

– Fotografering och inspelning av polis: 600 – 30 000 €
– Civil olydnad mot myndighet: 600 – 30 000 €
– Ockupationer av banker som protestmetod: 600 – 30 000 €
– Ej tillståndsgiven protest: 600 – 30 000 €
– Organisering av och deltagande i församlingar eller möten på offentliga platser: 100 – 600€
– Förhindrande eller stoppande av vräkningar: 600 – 30 000 €
– För närvaro på en ockuperad plats (inte enbart s.k. sociala center utan även hus som ockuperats av vräkta familjer: 100 – 600€
– Polisens svarta listor för demonstranter, aktivister och alternativ media legaliseras i och med lagen som godkända polisiära metoder.
– Möte eller samling utan för kongressen: 600 – 30 000 €
– Överklagande av böter kräver betalning av de juridiska kostnaderna, vars omfattning bestäms av hur stora böterna för det aktuella brottet är.
– Lagen legaliserar slumpmässiga ID-kontroller, vilket öppnar för s.k. rasprofilering av invandrare och minoriteter.
– Polisen kan numera ”preventivt” genomföra tillslag utan att ordningen störts.
– Regeringen kan förbjuda protester, på basis av att den bedömer att sådana kommer att ”störa den allmänna ordningen”.
– Allt som (med vagt ordalag) kan kategoriseras som ”kritisk infrastruktur” utgör nu förbjudna platser för folkliga sammankomster, om sådana påverkar dennas funktion.
– Lagen medför böter för personer som klättrar på byggnader eller monument utan tillstånd (vanlig protestmetod för organisationer som Green Peace).

Munkavle-lagen förbjuder också uppmaningar på internet och via twitter att delta i demonstrationer/protester som kan strida mot lagen.

Kriminallagen
Kriminallagen innehåller texter som ska syfta till att stoppa piratkopiering och vålds- och barnpornografi. Den förbjuder också ”internet-aktivism” och ”organisering på nätet”, och yrkar på straff mellan tre månader och ett år för personer som ”sprider paroller eller budskap”, ”uppmuntrar lagöverträdelser”, vilket inkluderar ”att störa den offentliga freden”.

Antiterrorist-lagen
Den nya antiterrorist-lagen innehåller en del vaga formuleringar som kan användas i repressivt syfte. Bl.a. kategoriseras internetbrottslighet i och med lagens genomförande som ”terrorism”, om dennas syfte kan stämplas som ett försök att införa ett ”terrortillstånd”, eller om den hotar den ”offentliga freden”. Att ”vanemässigt” besöka hemsidor som kan klassas som ”lämpliga för terrorister” kan ge ett fängelsestraff på två till fem år. Vad som kännetecknar ”vanemässigt” definieras inte.

Samtidigt som lagen utvidgar terrorism-begreppet, utvidgas också vad som klassas som att ”glorifiera terroristers handlingar”. Att ge uttryck för sympati med terrorhandlingar, eller för dem som genomfört terrorhandlingar, ska kunna generera ett till tre års fängelse. Länkar på internet till ”terroristklassat material” ska också kunna leda till inskränkningar på sökmotorer, beslag av datautrustning mm.

I korthet: Alla spanjorer bör göra sig av med sina datorer, krossa sina hårddiskar och aldrig mer gå ut på internet igen.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer