Borgerlig majoritet i finansutskottet förhalar ändrat överskottmål

En majoritet i finansutskottet kör över regeringen och vill ha en parlamentarisk utredning för att analysera en förändring av överskottsmålet. Regeringen och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.

I mars i år gav regeringen Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av ett ändrat överskottsmål. Konjunkturinstitutet ska redovisa resultatet i augusti i år.

En majoritet i finansutskottet vill nu att regeringen istället ska tillsätta en parlamentarisk utredning om konsekvenserna av ett förändrat överskottsmål och övriga delar av det så kallade finanspolitiska ramverket (kommunalt balanskrav och utgiftstak för staten). Utskottet anser att den parlamentariska utredningen ska få fram till slutet av 2016 på sig för att redovisa sitt resultat.

Trots denna förhalning finns det inte några formella hinder för regeringen att redan i höst lägga förslag på en ändring av överskottsmålet, skriver Dagens Industri.

Den akuta ekonomiska situationen med negativ reporänta och tidvis deflation gör en expansiv finanspolitik helt nödvändig. Därför är det nu bråttom att överge överskottsmålet för att investera i bostäder, infrastruktur och välfärd.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer