Borgerlig majoritet i finansutskottet förhalar ändrat överskottmål

En majoritet i finansutskottet kör över regeringen och vill ha en parlamentarisk utredning för att analysera en förändring av överskottsmålet. Regeringen och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.

I mars i år gav regeringen Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av ett ändrat överskottsmål. Konjunkturinstitutet ska redovisa resultatet i augusti i år.

En majoritet i finansutskottet vill nu att regeringen istället ska tillsätta en parlamentarisk utredning om konsekvenserna av ett förändrat överskottsmål och övriga delar av det så kallade finanspolitiska ramverket (kommunalt balanskrav och utgiftstak för staten). Utskottet anser att den parlamentariska utredningen ska få fram till slutet av 2016 på sig för att redovisa sitt resultat.

Trots denna förhalning finns det inte några formella hinder för regeringen att redan i höst lägga förslag på en ändring av överskottsmålet, skriver Dagens Industri.

Den akuta ekonomiska situationen med negativ reporänta och tidvis deflation gör en expansiv finanspolitik helt nödvändig. Därför är det nu bråttom att överge överskottsmålet för att investera i bostäder, infrastruktur och välfärd.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer