Riksbankschefen oroad över ekonomin

Det kommer att ta ”flera år” innan inflationen i Sverige stigit i den omfattningen att räntorna börjar nå en normal nivå igen, menar riksbankschef Stefan Ingves enligt Dagens Industri.

Riksbankschefen uttryckte sin oro i en intervju i Wirtschaftswoche i helgen, där han också nämnde den överhettade bostadsmarknaden i Sverige och menade att ”andra policyansvariga” bör göra mer för att dämpa utvecklingen med ökad utlåning. Sverige har för närvarande en reporänta på historiska -0,25 procent vilket bidrar till att ytterligare öka bostadspriserna.

Enda lösningen på denna desperata ekonomiska situation som riksbanker försöka lösa genom att ösa gratis lån över företagen, är istället stora offentliga investeringar. Vänstern har nu både en möjlighet och skyldighet att bygga bort bostadsbristen, göra klimatinvesteringar och välfärdssatsningar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer