Fascister organiserar sig fascistiskt

Striden inom Sverigedemokraterna säljer lösnummer men det som de flesta tidningar missar är hur lätt kan förstås genom att se på hur den speglar Sverigedemokraterna fascistiska organisationsstruktur.

Pengar

Sverigedemokraterna har ända sedan de första kommunala mandaten dragit in alla pengar till sin centrala partikassa. Att det strider mot reglerna för kommunala bidrag har visat sig inte spela någon roll. Sverigedemokraternas kärna har därmed kontroll över alla utgifter inom partiet.

Makt

Genom kontrollen av utgifter har man kontroll över alla tjänster och kan anställa på basis av lojalitet. Opposition inom partiet tolereras inte. Genom att ha ett parti fyllt med rasister och en officiell nolltolerans mot rasism har man också ett effektivt verktyg för att peta lokala företrädare som får för sig att lokala föreningar ska ha självbestämmande. Att ha ett parti med all makt centrerad till partiledaren och närmaste män är en klassisk fascistisk struktur för ett parti.

Ungdomsstyrelsen

Centraliserade partier är beroende av pengar, mycket pengar. Sverigedemokraterna behöver därför alla pengar de kan få tag i, som tex när de bidragsfuskade genom att ljuga ihop ett kvinnoförbund. Därför var pengarna som ungdomsförbund får lockande. Nu finns det en del krav som ungdomsförbund måste leva upp till, både organisatoriskt och politiskt. Bland annat ska man ”respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering”. Mendet visar sig vara en papperstiger. Som vanligt kör Sverigedemokraterna här med den klassiskt fascistiska strategin med den stora lögnen, ljug tillräckligt stort och omvärlden börjar till slut vackla. Myndigheten vill inte göra den politiska bedömning som är nödvändig, och klarar sig länge genom att avslå på organisatoriska brister. Ungdomsförbund som ska få bidrag måste ha en demokratisk intern organisation och stå självstående mot moderpartiet.

En bas för oppositionen

När myndigheten nu (under namnet Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) i januari i år godkänner Sverigedemokraternas ungdomsförbunds ansökan är det därför att de åtgärdat sin struktur. Sverigedemokraterna får därmed tillgång till mer pengar, men pengar de för en gångs skull inte kan centralisera makten över. Därmed har de skapat en bas för opposition inom partiet, vilket snabbt leder till att ett nytt maktcenter skapas runt ungdomsförbundet.

Resten är förutsägbart. Oppositionen vinner ett internt val, partiledningen har inga andra sätt att hantera det än uteslutning, men eftersom ungdomsstyrelsen gjorde halva sitt jobb kan inte partiledningen sparka ut folk från ungdomsförbundet.

Konflikten rullar på, och kommer nog göra det ett tag. Men det handlar inte i grunden om olika ideologier, eller ens olika strategier, det handlar om att ett regelverk faktiskt satt stopp för att centralisera alla pengar ett parti får in genom val till en liten klick runt partiledaren.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Av Dick Emanuelsson Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA? Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:  ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer