Jorden har feber – mars varmaste månaden någonsin

Mars månad i år var den varmaste som uppmätts sedan mätningarna började 1880, enligt amerikanska myndigheten NOAA. Januari-mars var dessutom det varmaste första kvartal som någonsin uppmätts.

Växthusgaserna har gett jorden allvarlig feber. I mars låg medeltemperaturen 0,85 grader celsius över genomsnittet för 1900-talet.

Värmeökningen leder till stigande havsnivåer från smältande glaciärer och polarisar.

Enligt NOAA var också den istäckta ytan i Arktis den lägsta för någon månad mars sedan mätningarna började 1979.

Ett mått på hur mycket resurser vi använder är ekologiskt fotavtryck. För att leva på en långsiktigt hållbar nivå kan varje person ta motsvarande 1,7 hektar mark i anspråk. Idag är genomsnittet för världen 2,6 hektar. Sverige är ett av de länder i världen med störst ekologiskt fotavtryck per capita. Om genomsnittet för alla länder vore detsamma skulle det krävas 3,7 gånger fler jordklot, enligt Världsnaturfonden. Samtidigt är skillnaderna stora inom länder. De rika är även de som orsaker mest klimatskador genom högre resursanvändning.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Har mänskligheten någon framtid?

Vi människor befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Ett av de stora hoten är ett storkrig mellan stormakter där kärnvapen kan användas. Detta skulle vara slutet för mänskligheten. Utarmning av ekosystem och artutrotning som beror på människors exploatering av naturen är i sig ett existentiellt hot. Den pågående uppvärmningen, som i betydande utsträckning beror […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer