Jorden har feber – mars varmaste månaden någonsin

Mars månad i år var den varmaste som uppmätts sedan mätningarna började 1880, enligt amerikanska myndigheten NOAA. Januari-mars var dessutom det varmaste första kvartal som någonsin uppmätts.

Växthusgaserna har gett jorden allvarlig feber. I mars låg medeltemperaturen 0,85 grader celsius över genomsnittet för 1900-talet.

Värmeökningen leder till stigande havsnivåer från smältande glaciärer och polarisar.

Enligt NOAA var också den istäckta ytan i Arktis den lägsta för någon månad mars sedan mätningarna började 1979.

Ett mått på hur mycket resurser vi använder är ekologiskt fotavtryck. För att leva på en långsiktigt hållbar nivå kan varje person ta motsvarande 1,7 hektar mark i anspråk. Idag är genomsnittet för världen 2,6 hektar. Sverige är ett av de länder i världen med störst ekologiskt fotavtryck per capita. Om genomsnittet för alla länder vore detsamma skulle det krävas 3,7 gånger fler jordklot, enligt Världsnaturfonden. Samtidigt är skillnaderna stora inom länder. De rika är även de som orsaker mest klimatskador genom högre resursanvändning.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Är tillväxt och miljö förenliga?

I en kapitalistisk ekonomi så behöver BNP växa från år till år. Kan det gå att kombinera med ett krympande ekologiskt fotavtryck? Ekonomisk tillväxt Som jag förstår det, innebär en växande BNP att antingen behöver omsättningen av pengar öka, eller mängden pengar öka. Eller både och. Oftast är det mängden pengar som ökar. Enligt Modern […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer