500 000 på gatorna i Frankrike i oväntad protestvåg

Rörelsen Nuit debout har från ingenstans växt till orkanstyrka i Frankrike på en månad. Totalt har runt 500 000 personer deltagit i protesterna mot regeringens förslag till nya lagar som sänker skatten för företag och gör det lättare för dem att sparka anställda.

Varje natt i sedan slutet mars har hundratusentals, framför allt unga samlats över hela Frankrike. Proteströrelsen med namnet ”Nuit debout” som betyder ungefär ”vara uppe hela natten” skakar François Hollande ”Socialist”-regering.

Protesterna utlöstes av arbetsmarknadsministern Myriam El Khomris förslag till ny arbetsmarknadslag som innebär sänkt skatt för företagen men också lättare för företag att sparka anställda och utöka antalet arbetstimmar.

Nuit debout-rörelsen har ockuperat torget Place de la Republique i Paris på nätterna men hundratusentals unga har även samlats i över 80 andra franska städer och protesterna har växt till proteströrelse även mot skatteflykt. Rörelsen har även spridit sig utanför landets gränser och liknande manifestationer har också hållts i bland annat Berlin, Bryssel och Madrid.

Nuit debout-rörelsen har inte någon politisk ledare och jämförs med Indignados-rörelsen i Spanien 2011 och Occupy Wall street i USA. Politik blandas med musik, sång, konst och kultur. Information om träffar sprids via sociala medier.

I torsdags gick fackförbunden dessutom ut i generalstrejk i protest mot försämringarna i arbetsmarknadslagen, som ska diskuteras i nationalförsamlingen 3 maj. Kravet från de protesterande är att den ska dras tillbaka helt. I söndags ockuperades teatern Odéon av skådespelare och scenarbetare i protest. Även flera skolor har ockuperats.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer