1 maj, Jonas Sjöstedt: Stärk rätten till heltid och trygga jobb

I Uppsala tågade 1 200 personer i Vänsterpartiets första maj-demonstration för trygga jobb på arbetsmarknaden och under parollen ”Inte till salu”.

I ett tidvis regnigt Uppsala kretsade en stor del av Jonas Sjöstedts tal om hur arbetsrätten måste stärkas under denna mandatperiod.

– Otryggheten på våra arbetsplatser är ett samhällsproblem. Otryggheten påverkar vår vardag, den påverkar styrkeförhållandena på hela arbetsmarknaden. Men på många arbetsplatser tar maj fajten, idag handlar strejker och konflikter ofta inte om lön utan om rätten till trygga jobb och rätten till rimliga arbetsvillkor, sa Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt kritiserade regeringen för att nästan inte göra någonting mot otryggheten på arbetsmarknaden. Därför framförde han tre krav. Det första var att avskaffa anställningsformen allmän visstid och att fast anställning ska vara det normala och visstid det motiverade undantaget.

– Allmän visstid bygger på att man inte får den trygghet bara för att det är enklare för arbetsgivaren. Regeringen Reinfeldt införde allmän visstid, det är hög tid att ta bort den reformen.

Vänsterpartiet vill också förbjuda inhyrning av bemanningsföretag för att tillgodose permanenta behov och omvandla otrygga jobb till trygga anställningar. De senaste 15 åren har antalet bemanningsanställda fördubblats. 

– Vi vet att den som är bemanningsanställd har sämre arbetsmiljö o mer stress o svårare att organisera sig på en arbetsplats där stor del av personalen är inhyrd, sa Jonas Sjöstedt.

Som ett särskilt viktigt feministiskt krav lyftes frågan om rätt till heltid med möjligheten att arbeta deltid. Idag arbetar hundratusentals deltid, de flesta av dem kvinnor med låga löner varav många inom arbetaryrkena inom vården och omsorgen. Resultatet är låga inkomster och en usel pension.

– Den som arbetar deltid kan omöjligen klara sin egen och sin familjs försörjning på lönen. Att jobba deltid innebär ofta ett direkt beroende av någon annan. Kan inte arbetsmarknadens parter lösa rätten till heltid behövs en tydlig lagstiftning.

I Uppsala var Vänsterpartiets tåg större än stadens övriga demonstrationståg tillsammans. Enligt UNT tågade cirka 400 personer med sossarna, 170 personer med Feministiskt initiativ, 140 personer med Syndikalisterna och 50 personer med Kommunistiska partiet. Kristdemokraterna som sedan flera år tillbaka har demonstrerat i Uppsala på första maj tappade kraftigt och var i år, trots att nyvalda partiledaren Ebba Bush Thor talade (eller tack vare), bara 250 personer.

Jonas Sjöstedts tal i sin helhet hittas 1.07 in i SVT:s sändning från första maj.

http://www.svt.se/nyheter/svtforum/extrasandning-forsta-maj

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer